Türkiye’nin kanayan yarası ‘tarihe saygısızlık’ devam ediyor
M.Ö. 11. yüzyılın ortalarında kurulan Kyme’nin içler acısı hali dikkat çekiyor. 21 yıldır açılışı yapılmayan ‘Kazı Evi’ ve Aliağa Arkeoloji Müzesi binası da çürümeye terk edildi
İzmir’in Aliağa ilçesi Çakmaklı mahallesi sınırları içerisinde yer alan, Yunanistan’ın kuzeyinden gelen göçmen kavimler tarafından M.Ö. 11. yüzyılın ortalarında kurulan, 12 Ailois kentinin en büyüğü olan, Nemrut Limanı’nın yanında yer alan Kyme Antik Kenti’nin bakımsız, korumasız ve çöplerle dolu görüntüsü, yürekleri sızlatıyor. 21 yıldır açılışı yapılmayan Kyme Antik Kenti Kazı Evi ve Aliağa Arkeoloji Müzesi binası da çürümeye terk edildi. Camları kırılan, kapıları sökülen binanın atıklarla dolu olduğu görüldü.
Sikke basılmış
Madeni para (sikke) basan ilk şehirlerden biri olan ve uygarlık tarihine ışık tutan bölgede plastik şişe, cam şişe, ambalaj, giysi gibi atıkların bulunması ve temizlik çalışmalarının yapılmaması dikkat çekiyor. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Bu bakımsızlık, hem gelecek kuşaklara büyük bir haksızlık, hem de uygarlık tarihine yapılmış bir saygısızlıktır. Yapılması gereken ruhsatı alınmış, işlemleri tamamlanmış müzenin bir an önce açılmasıdır” dedi.
Kazılar 2018’de durduruldu
Karaçorlu, “Antik kent, ilk olarak 1429 yılında İtalyan aydınların incelemeleri sonucunda belgelenmiştir. 1874 yılında ilk kapsamlı kazılar yapılmıştır. 2017 yılına kadar kazı çalışması devam etti ancak 2018’de yavaşlayarak durduruldu. Kazı ekibi ataması olmadığı için 2 yıldır kazı devam etmiyor, yeni ekibin kurulması bekleniyor. Bu kazılarda mezarların yakınlarında birtakım takı ve ziynet eşyaları bulunmuştur” dedi.