Asya Kaplan Sivrisineği alarmı

UvvKax7M_Ey71be-RuOwTw
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmanlar son zamanlarda İstanbul’da sıklıkla görülen sivrisineklerin, artan yağış miktarı dikkate alındığında Karadeniz Bölgesi’nde de ciddi bir tehdit haline gelebileceğini duyurdu.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, yaklaşık 4-5 yıldır İstanbul’da düzenli olarak gözlemeye başladıkları Asya Kaplan Sivrisineği’nin yerleşik bir tür haline geldiğini ifade etti.

Asya Kaplan Sivrisineğinin doğal yaşamda yumurta bırakmak için ağaç kovuklarını tercih ettiğini, şehirlerde ise bidon, saksı altları gibi küçük su kaplarına yumurta bıraktığını anlatan Öter, sivrisinekle mücadelede başarıda vatandaşların bilgilendirilmesinin de önemli olduğunu dile getirdi.

Kendine has 20 hastalık taşıyor

Bu türün kendine has taşıyabildiği 20’ye yakın hastalığın bilindiğini ancak birinci dereceden sorumlu tutulduğu hastalıkların Chikungunya ve dang humması olduğunu dile getiren Öter, “Her iki hastalık da ilginç bir şekilde İtalya ve Fransa’da görüldü. İstanbul için çok erken bunları söylemek. Daha henüz o kadar popülasyona ulaştığını düşünmüyoruz” dedi.

Küresel ısınma önemli faktör



Doç. Dr. Kerem Öter, Türkiye’de 64 sivrisinek türü bulunduğunu, İstanbul’da ise Asya Kaplan Sivrisineği dahil olmak üzere en az 15-16 tür olduğunu belirtti.

Mücadelede belediye, vatandaş ve akademi iş birliğinin de önemine değinen Öter, sivrisinek yayılmalarında küresel ısınmanın da önemli bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.

Bu yazıya tepki ver