Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Tahir Büyükakın, ”Marmara Denizi’ne günde 4 küsur milyon metreküp atık su deşarjı yapılıyor. Bu atık suların yüzde 53’ü sadece ön arıtmayla aslında arıtılmadan yapılıyor. Yani aslında arıtılmıyor. İleri biyolojik arıtma şart” dedi.
TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu’nun İstişare Toplantısı, Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan illerdeki yerel yönetimlerin temsilcilerinin katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirildi. Marmara Belediyeler Birliği Başkanı ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Denizi’nde günde 4 küsur milyon metreküp atık su deşarjı yapıldığını belirterek, “Bu atık suların yüzde 53’ü sadece ön arıtmayla aslında arıtılmadan yapılıyor. Biyolojik arıtmayı bile biz yeterli görmüyoruz. İleri biyolojik arıtma şart. Ön arıtmanın, arıtmadan kabul edilmemesi lazım” diye konuştu.
SINAİ VE ZİRAİ KİRLİLİK DE ÖNEMLİ
Belediyeler Birliği olarak müsilaj konusunda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Büyükakın, küresel ısınma, evsel kaynaklı atıkların yanı sıra sınai ve zirai faaliyetlerin de Marmara Denizi’nde ciddi kirlilik etkisi yarattığını, özellikle Ergene ve Susurluk havzaları açısından bu meselenin mercek altına alınması gerektiğine dikkati çekti. Müsilaj meselesinin aynı zamanda deniz suyunun akıntısıyla alakalı bir mesele olduğunu aktaran Büyükakın, özellikle kıyı yapılarının bu akıntıyı engellediği yerlerde, limanlar, iskeleler, tersanelerin mercek altına mutlaka alınması gerektiğini söyledi.