Avrupa kronik rüşvet hastası

rusvet
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankete katılanların %6’sı önceki 12 ay içinde bir kamu kliniğine veya hastaneye girmek için rüşvet verdiğini bildirdi. Oran Romanya’da %20’den Danimarka, Finlandiya ve İsveç’te %1’e kadar değişti

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün yeni bir raporuna göre, sağlık hizmetlerine erişimin temel bir hak olarak görüldüğü AB’de bile, bazı vatandaşlar tıbbi bakıma erişmek için rüşvet ve diğer yolsuzluklara başvurdu. 27 AB ülkesinden 40 binden fazla kişiyle anket yapıldı. Ankete katılan on kişiden yaklaşık üçü, kamu hizmetlerine erişmek için rüşvet verdiğini veya kişisel bağlantılarını kullandığını bildirdi.

Rüşvet oranları Avrupa Birliği genelinde, Romanya’da %20’den Danimarka, Finlandiya ve İsveç’te yaklaşık %1’e kadar değişiyordu. Özellikle sağlık sektöründe, ankete katılanların %6’sı önceki 12 ay içinde bir kamu kliniğine veya hastaneye girmek için rüşvet ödediğini, polise, devlet okullarına veya resmi belge almak için rüşvet verdiğini bildirenlerin sayısını ikiye katladığını bildirdi.

Ankete katılanların %29’u tıbbi bakım almak için kişisel bağlantılarından yararlandı. Yine bu taktik bazı yerlerde daha yaygındı; Portekiz’deki kişilerin %46’sı ve Macaristan’dakilerin %41’i gibi, Çek Cumhuriyeti’ndeki kişilerin %54’ü sağlık hizmetlerine erişmek için kişisel bağlantılara güvendi. Ankete katılanların yaklaşık üçte biri, ülkelerinde geçen yıl içinde yolsuzluğun arttığını düşündüklerini söyledi.

Covid-19 salgını rüşveti artırdı

Covid-19 salgını yolsuzluğa yol açan koşulları daha da kötüleştirmiş olabilir. Krizin zirvesinde sağlık hizmetlerine yönelik artan talep ve aşı dağıtım kampanyaları arasında, kıt kaynaklar halk sağlığı sistemleri ve onlara güvenen vatandaşlar üzerindeki baskıları artırdı.



Hükümetler mücadele etmiyor

AB genelinde insanların sadece %43’ü hükümetlerinin yolsuzlukla etkin bir şekilde mücadele ettiğini bildirdi ve %49’u hükümetlerinin kötü bir iş çıkardığını düşündüklerini söyledi. Sonuçlar ülkeye göre büyük farklılıklar gösterdi; Finlandiya’daki insanların %70’i hükümetlerine yolsuzluğu yönetme konusunda yüksek not verirken, Kıbrıs’ta hükümetin tepkisini olumlu bulanların sadece %17’si.

 

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver