Türkiye’deki seçime ilişkin, 31 ülkeden 232 gözlemciden oluşan AGİT ve AKPM gözlem heyetinin hazırladığı raporda, ‘medyanın eşit olmayan tutumunun ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların Recep Tayyip Erdoğan’a haksız bir avantaj sağladığı’ bulgusuna yer verildi. Heyet, seçiminin ‘adil olmayan koşullarda’ yapıldığını bildirdi.
14-28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin izleyen GİT ve AKPM gözlem heyeti ikinci tur sonrası raporunu açıkladı.
181’i DKİHB tarafından görevlendirilen uzman, uzun dönem ve kısa dönem gözlemci, 31’i AGİT PA’dan ve 20’si AKPM’den olmak üzere 31 ülkeden toplam 232 gözlemciden oluşan heyetin raporunda, ‘medyanın eşit olmayan tutumunun ve ifade özgürlüğüne yönelik kısıtlamaların Recep Tayyip Erdoğan’a haksız bir avantaj sağladığı’ ifadesi dikkat çekti.
Heyet raporunda, “Kimi muhalefet partilerinin destekçilerinin gözdağı ve tacizlere uğradıkları ve her iki tarafın da kışkırtıcı ve ayrımcı bir dil kullanıp birbirlerini terör örgütleriyle işbirliği yapmakla suçladıkları” ifadeleri yer aldı.
“KAMU KAYNAKLARI SEÇİM KAMPANYASI İÇİN KULLANILDI”
Özel Koordinatör ve AGİT kısa-dönem gözlem heyeti lideri / AGİT PA Heyet Başkanı Farah Karimi basın açıklamasında “İlk turda şartların eşit ve kampanyaların adil olmadığı ve görevdeki Cumhurbaşkanı’nın haksız avantaj sağladığı yönünde dile getirdiğimiz endişeler dikkate alınmamıştır” dedi.
Karimi, “”Öte yandan, resmi görevleri ifa ederken seçim kampanyası yürütme uygulaması, ikinci tur öncesindeki bu kampanya döneminde de açılış etkinlikleri düzenleme yasağı ihlalleriyle devam etti. Kamu kaynakları seçim kampanyası için kullanıldığı gibi, bu durum görevdeki cumhurbaşkanına birinci turda da olduğu şeklide haksız avantajı sağlamaya devametti” ifadelerini kullandı.