Bahçeli: Atatürk bugün yaşasaydı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yılmaz savunucusu olurdu

bahceli-rejimin-adi-1923te-konulmus-tartismalar-kapanmistir-5wpu

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, grup toplantısında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni savundu. Bahçeli, “Eğer Atatürk bugün yaşamış olsaydı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin yılmaz savunucusu olurdu” dedi.

Bahçeli’nin konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

“Cumhuriyet devletin şekil ve biçimi kadar uygulanan siyasi rejimin de adıdır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile rejimin değiştiğini iddia edenler, şayet cehaletlerinin kurbanı değillerse kesinlikle su katılmamış yalancılar korosu ve müfteriler koalisyonudur. Hükümet sistemi başka, rejim başkadır. 1923’te rejimin adı konulmuş ve mevzu bir daha açılmamak üzere kapatılmıştır. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile de yönetim hayatımızdaki boşluk dolmuştur. Nasıl ki cumhuriyetten dönüş yoksa cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden de dönüş veya sapış olmayacaktır. Millet kararını kesin olarak vermiştir. Demokrasiyi ağızlarından düşürmeyenlerin milletimizin tercih ve seçimine tahammülsüzlük göstermeleri en hafif tabirle maskeli despotluktur.”

“Eğer Atatürk bugün yaşamış olsaydı, devletimizin geçirdiği badireleri dikkate alarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yılmaz bir müdafaacısı olurdu. Türkiye Cumhuriyeti, Türk milli kültürü üzerinden yükselmiştir. Milletin yaşayan hali halktır. Demokrasinin en önemlisi dayanak noktası halktır. Milliyetçilik her şeyden önce bir halkçılık meselesidir. Bu somut gerçekler cumhuriyetin kurulmasında da hakimdir.”

“1923’te nüfusumuz 13 milyondu, bugün 85 milyon. 1923’te 31 bin emekli vardı, bugün sayı 16 milyona dayanmıştır. Samsun’a çıkılmasaydı, Ankara’da tutunamazdık. Aziz Atatürk ve arkadaşları ayağa kalkmasaydı ezan sesi yerine çan sesi duyulurdu.”