Bak şu tesadüfe! Merkez Bankası rezervi açıkladı: 128 milyar dolar

merkez bankası
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılı sonunda uluslararası rezervlerin 128,8 milyar dolara yükseltildiğini duyurdu. Kavcıoğlu, “2022 yılında uluslararası rezervlerimizi güçlendirmeye yönelik etkin bir rezerv yönetimi uyguladık. Tüm bu uygulamalarımız sonucunda uluslararası rezervlerimiz 2021 yılı sonunda 111 milyar dolar seviyesinden 2022 yılı sonunda 128,8 milyar dolara; yüzde 17 artmıştır” dedi.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun söylediği, Merkez Bankası’nın döviz kurlarını tutmak için “arka kapı” müdahaleleri 128 milyar dolarlık satış yaptığı iddiaları, Kavcıoğlu’nun açıklaması sonrası yeniden gündeme geldi.

KILIÇDAROĞLU’NUN “128 MİLYAR DOLAR” İDDİASINI GÜNDEME GETİRDİ

Merkez Bankası Şahap Başkanı Kavcıoğlu, 2022 yılı sonunda uluslararası rezervlerin 128,8 milyar dolar artırıldığını duyurdu. Kavcıoğlu’nun açıklaması akıllara, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dolar kurunu sabit tutmak için satıldığını iddia ettiği ‘128 milyar doları’ getirdi. CHP Lideri daha sonra yaptığı açıklamada paranın 418 milyar dolar olduğunu söyleyerek, seçimi kazanması durumunda söz konusu meblağı Türkiye’ye geri getireceğini belirtti.

NE OLMUŞTU?

2018 Ağustos ayında Rahip Brunson krizi olarak da bilinen kur ataklarıyla o dönem dolar/TL 4 TL seviyelerinden 7 TL’nin üzerine kısa sürede yükselmiş, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak‘ın yönetimindeki ekonomide kur 3 ay içinde 5 TL’ye gerilemişti. 2020’de pandemi sürecine kadar 5 TL seviyelerinde oyalanan kurla birlikte Merkez Bankası‘nın rezervlerindeki değişim de ekonomistlerin dikkatini çekmiş ve yapılan hesaplamalarda 128 milyar dolarlık bir rezerv kaynağının bu dönemde kuru tutmak için ‘arka kapı’ da denilen bir yöntemle kamu bankaları üzerinden piyasaya sürüldüğü hesaplanmıştı.

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinden 128 milyar doların satıldığının ortaya çıkması üzerine CHP, “128 milyar dolar nerede?” kampanyası başlatmıştı.



Merkez Bankası (TCMB), Bakan Albayrak döneminde rezervlerindeki 128 milyar doların satılmasının nedenini, “Türkiye’de artan sermaye çıkışları, azalan doğrudan yatırımlar, turizm ve ihracatta yaşanan hızlı daralma nedeniyle ekonomide yüksek tutarda döviz talep fazlası ortaya çıkması” olarak açıklamıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver