Bakan Soylu: Sahada olmayan ekip yok

süleyman soylu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü’nde kurulan kriz masasında depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Kahramanmaraş’ta tespit edebildiğimiz 941 bina tamamen yıkılmıştır” ifadelerini kullanan Soylu, bazı bölgelerden gelen ‘ekip yok’ eleştirilerine de “Sahada olmayan ekip yok. Hava koşulları nedeniyle ulaşımda zorluklar çekildi.” şeklinde yanıt verdi. 

Soylu, “Önümüzdeki 48 saat çok önemli saatlerdir. Depremin ihtiyaç malzemeleri hariç diğer araçlar buraya gelmezlerse yardım araçlarının gelmesi kolaylaşır” açıklamasını yaptı. 

Soylu’nun açıklamaları şöyle: 

Sadece Kahramanmaraş’ta şu ana kadar 941 bina tamamen yıkıldı. 

Önceliğimiz arama- kurtarma, sahada olmayan ekip yok.

Hava koşulları nedeniyle ulaşımda zorluklar çekildi. 

Şu ana kadar 600 hemşehrimizi defnettik. Doktorlarımız sağlık görevlilerimizle birlikte eşgüdüm şeklinde sürdürülmektedir. Kimlik ve parmak izleri alınarak bu işlemler devam etmektedir.

Elbistan 

Elbistan’da olumsuz hava şartları var, oraya biraz daha ağırlık vermemiz gerekir. Oraya ekip kaydırıyoruz.

Kahramanmaraş 

Kahramanmaraş’a 11 bin çadır sevk ettik, 5 bine yakını kuruldu. Kahramamaraş’ta 2 bin profesyonel arama kurtarma birimi çalışıyor. 

“Toplam 18 bin jandarma sevk edildi”

 Burada özellikle jandarmamız, polisimiz, TSK’daki mehmetçiklerimiz vatandaşımızın güveni için, arama kurtarmaya destek için, sahil lojistik için, çadır kurumu için el birliği ile çalışma sarf etmektedirler. 11 bin jandarma daha talimat verdik. Şu ana kadar 18 bin jandarma, 10 bine kadar polis sevk ettik. 

Hiçbir vatandaşımızın yalnız kalmaması için olayların koordinasyonunu sağlanması için şu ana kadar 31 vali 70’in üzerinde vali görevlendirilmiştir. 

Hepimizde derin yaralar açan bir afetle karşı karşıyayız. Eksiklikler olabilir, zamanla yarışıyoruz. Bazen bu masada 100 kalem işi bir anda çözmeye çalışıyoruz. Onarıcı bir dil kullanmak lazım. Provokatif dilden uzak durmak gerekir.

Enerji – doğalgaz sorunu 

Enerji konusunda 1,5 gün büyük zorluklar çektik. Hastanelerimize kısmi olarak enerji verilebiliyor. Yakıt ihtiyaçlarını karşılayabilmeye çalıştık. Doğalgaz konusunda problemimiz devam ediyor. Ekmek ve birtakım üretimlerimizi etkiliyor. Şu anda dışarıdan gelen ve buranın da yerel imkanlarıyla toplam tüm Kahramanmaraş çevresinde 75 bin öğün yemek çıkarmayı gerçekleştirebildik.

Çadır kent, konteyner

Kahramanmaraş ve bir iki ilçede çadır kentler kuruldu. Kahramanmaraş’ta 7 ayrı bölgede kuruldu. 2 ayrı bölgede konteynır kent oluşturulması için planlamalar yapıldı. 24 saat uyumadan buradaki bütün arkadaşlarımız, vatandaşlarımızın bütün taleplerini ve isteklerini yerine getirmek için çaba sarf ediyorlar.

Hangi belediye, kuruluş olursa olsun siyasal düşüncesine bakmadan AFAD koordinasyonuyla her şeyi gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Hiçbir afette milletimize mahcup olmadık. Afet planlanabilen bir şey değildir. Çok büyük bir afetle karşı karşıya kaldık. Vatandaşımızın sıkıntısını ortadan kaldırabilmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Ama zamanla yarışıyoruz. Onun için burada hem güçlü bir vatandaşımızın ve bizim desteğe ihtiyacımız var

‘Yağma’ açıklaması

Bir iki münferit o da küçük, onlarda hemen tespit edildiler, Türkiye’de böyle bir şey söz konusu değildir.

Soru-cevap 

Yol, yakıt meselesi önemli meselelerdir. Yardımların AFAD üzerinden ulaştırılmasına yoğunlaşıyoruz. İstirhamım şu: Bu bölgelere herhangi bir sebeple afetin, yardımın, lojistik desteğin dışında -çünkü önümüzdeki 48 saat çok kritiktir- bu bölgeye özel araç gelmemeli. Yollarda yoğunluk oluşmamalı.