Bakan’ın uçağı kaç yangın söndürme uçağı eder?

pakdemirli uçak
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye art arda gelen yangınlarla sarsılıyor. Türkiye’nin dört bir yanında çıkan 71 yangından 59’u söndürüldü, binlerce hektarlık alan kül oldu, 4 kişi hayatını kaybetti.

Yangınların ardından yangın uçaklarının sayısı yeniden gündem oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı yangınlarda Rusya’ya ait 3 uçağı ve 29 helikopter kullanıyor… Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Cessna Citation VI tipi özel uçağı bulunuyor. Yaşananların ardından kullanılmayan Türk Hava Kurumu (THK) uçakları akıllara geldi.

OdaTv’nin haberinde; herkesin konuştuğu Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Cessna Citation VI tipi özel uçağını ele aldı.

Habere göre; Cessna Citation VI tipi özel uçak, “Business Jet Traveler” adlı şirketin yayınladığı fiyatlara göre, 8.1 milyon dolar (68,104,800.00 Türk Lirası) satış fiyatına sahip.

Peki, yangın söndürme uçağının fiyatı ne?

Yangınlarda kullanılan BE 200ES hava tankeri Beriev Aircraft şirketinin açıkladığı verilere göre, 5.2 milyon dolar (43,723,160.00 Türk Lirası)



NEREDEYSE İKİ KATI

Bakan Pakdemirli’nin özel uçağına ödediği parayla neredeyse iki yangın söndürme uçağı alınabiliyor.

SON 15 YILDA HAVA TAŞITLARI İÇİN BÜTÇEDEN KAÇ LİRA ÖDENDİ?

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ait söndürme uçaklarının sayısı ve Rusya’dan kiralanan uçaklara ödenen miktar tartışma konusu oldu. Vergi uzmanı Ozan Bingöl, kendi internet sitesinde kaleme aldığı yazısında, bütçeden hava taşıt kiralama giderleri ile hava taşıt alımlarına ne kadar harcandığını ortaya koydu.

“Bir vergi mükellefi olarak, “Bütçedeki hava taşıt kiralama giderleri ile hava taşıt alımlarına ne kadar harcandı?” diye sormak hakkımız. Hepinizin hakkı. Ben bu sorunun cevabını bütçe rakamlarında aradım ve bulduğum verileri özet bir şekilde sizle de paylaşayım” diyen Bingöl, yazısında şu tabloya yer verdi:

Tablo: 2006-2020 Döneminde Hava Taşıt Kiralaması ve Havayolu Taşıt Alımları Giderleri

Bingöl devamında ise şunları kaydetti:

“Yukarıdaki verilere göre son 15 yılda hava taşıt kiralama ve alımı için toplam 5.7 milyar TL harcanmıştır. Hava taşıt kiralama ve satın alma giderleri 2006 yılına göre %2000’in üzerinde artış göstermiştir. Havayolu taşıt alımı için sadece 2016 yılında ödenen tutar 1 milyar 58 milyon TL’dir.

Hava taşıt kira ve havayolu taşıt alımı için vergilerimizle bu kadar harcama yapılıp, ciğerlerimiz yanarken sınırlı sayıda kiralık hava taşıtının kullanılıyor olması doğal olarak şu soruları da beraberinde getiriyor:

Bu kadar yüksek gider kalemleri ile hangi tür hava taşıtı kiralanmış ve satın alınmıştır?

Hava taşıt kiralama ve satın almada hangi kriter ve öncelikler dikkate alınmıştır?

Evi, çiftliği yanan, hayvanları telef olan vatandaşın parası ile kiralanan hava taşıtları nerelerde, kimler için kullanılmıştır ve kullanılmaktadır?”

Bu Yazıya Tepki Ver