Bandırma Vapuru’na sanal yolculuk

60a17fae4e3fe1109cd778fa
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabancı Vakfı, Atatürk’ün Samsun’a çıkışının 102. yıldönümü dolayısıyla Bandırma Vapuru’nu sanal müze olarak ziyarete açtı.

Sabancı Vakfı, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştırarak Milli Mücadele’nin başlatılmasında en önemli görevi üstlenen Bandırma Vapuru’nu sanal müze haline getirdi. Samsun’da bulunan Bandırma Vapuru Müzesi, Gemi Müze alanı ve Açık Hava Müzesi olmak üzere iki alandan oluşuyor. Müzede, Atatürk’ün doğum gününü 19 Mayıs olarak kabul ettiğine dair belgenin sureti bulunuyor. Lozan Barış Antlaşması’nın 1923 yılı Osmanlıca orijinal baskısı ise müzenin en önemli tarihi belgelerinden birini oluşturuyor.

ŞEHİTLERE SAYGI

Atatürk’e ait orijinal Belçika yapımı Nagant marka beylik tabancası, Ulu Önder’in Dolmabahçe Sarayı’nda ve Savarona Yatı’nda giymiş olduğu kıyafetlerin replikaları da yer alıyor. 35.000 metre kare alana kurulmuş olan Millî Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi bünyesinde ise Çanakkale Savaşı ve düşmanın İzmir’den denize dökülüşünü temsil eden Türkiye’nin en uzun seramik rölyefleri, İstiklal Savaşı’nda kaybettiğimiz 1.200 şehidimizin yer aldığı şehitler yazıtı ve yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı bulunuyor.

Güler Sabancı: Türkiye’ye armağan

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti: “Sabancı Vakfı olarak 2005 yılında müze haline getirilen bu tarihi simgeyi başta gençler olmak üzere herkesin evine getirme hayali ile yola çıktık. Bandırma Vapuru Sanal Müzesi’ni Samsun’a çıkışın 102. yılında Türkiye’ye armağan etmekten büyük mutluluk duyuyoruz.”



Bu Yazıya Tepki Ver