Başarının sırrı teknoparkta yatıyor

thumbs_b_c_c9c641c6c6d83e5a89c03b0196120ff3

Teknoloji hamlesine büyük önem verdiklerini belirten Bakan Varank, son 19 yılda Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknopark) ile 41 binden fazla proje tamamlandığını belirterek, ”Teknoloji  kaynaklı 1330 patent alındı. İhracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payı arttı” ifadesini kullandı.

Türkiye’nin teknolojide çağ atladığını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, başarının sırrının Teknoloji Geliştirme Bölgeleri (Teknopark) olduğunu söyledi. Ülke genelinde 87 teknopark bulunduğunun altını çizen Varank, ”Teknoparklar teknolojinin üretilmesi ve ticarileşmesi sürecindeki kritik rolleri dolayısıyla aslında bu ekosistemin çok önemli bir parçası. Her şehrimize bir teknopark kurmaya çalışıyoruz. Şu anda yaklaşık 11 bin farklı proje yürütülen Teknoparklarımızda bugüne kadar 41 binden fazla Ar-Ge projesi tamamlandı” dedi.

TASARIMDA DÜNYA ALTINCISIYIZ

İhracatta yüksek teknoloji ürünlerinin payının arttığını kaydeden Varank şöyle devam etti: ”2003 yılında ihracattaki en büyük pay düşük teknolojili ürünlere ait iken 2020 yılında ise yüksek ve orta yüksek teknolojili ürünler en büyük paya sahip. Türkiye, dünyada yerleşik patent başvurularında 14’üncü, marka başvurularında 8’inci, tasarım başvurularında ise 6’ncı sırada yer alıyor. Türk firmalarının başvuru sonuçlarına bakıldığında şimdiye kadar Teknopark kaynaklı bin 330 patent, 200 tasarım, 399 faydalı model ve 543 yazılım tescili tamamlanmış durumda.”