Yeni araştırmalar, Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların daha erken yaşlarda ortaya çıktığını, daha ölümcül olduğunu ve Covid-19’dan daha büyük toplumsal etkiye sahip olabileceğini buldu
Bournemouth Üniversitesi, beyin hastalığı ölümlerinin ‘gizli salgınını’ ve bunların Batı ülkelerindeki yaygınlığını araştırdı. Araştırmayı yöneten Profesör Colin Pritchard, “Batı’da beyin hastalığı ölümlerindeki artışları izliyoruz ve 21. yüzyıldaki son artışların hızı karşısında şaşkına döndük” dedi. Motor nöron, Parkinson, erken başlangıçlı demans, çoklu sistem atrofisi, Alzheimer ve bunama ile ilgili ‘erken erişkinlerin’ ölümlerinde önemli bir artış var.
38 BİNDEN 157 BİNE
Profesör Pritchard, “Beyin hastalığı ölümleri hızlanıyor ve en önemlisi daha erken yaşlarda başlıyor” dedi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 2000 ve 2015 yılları arasında, incelenen 21 ülkeden 18’inde erken yetişkin beyin hastalığı ölümleri Birleşik Krallık’ta %58, ABD’de %47 ve Almanya’da %62 arttı. Birleşik Krallık’ta 2000 yılında toplam 38 bin 83 beyin hastalığına bağlı ölüm kaydedildi. 2015 yılına kadar bu sayı 157 bin 623’e yükseldi.
COVİD’İN ÇARESİ VAR
Covid-19 ve beyin hastalığı ölümleri arasındaki fark, Covid-19 ölümlerinin dramatik olması, insanların haftalar içinde ölmesi, buna karşın beyin hastalığı ölümlerinin ölümden önce on yıl veya daha fazla zaman alması. Covid-19’un etkisi aşılama programları ve halk sağlığı önlemleri ile hafifletilirken, Profesör Pritchard, “Bu nörolojik salgının çoklu nedenlerinden emin değiliz. Sorunun boyutunu tanımalı ve altta yatan nedenleri ele almaya çalışmalıyız” dedi.