Beyin için axolotl umudu

saglikmanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aksolotllar, kuyruk, bacak ve deriyi yenileme yeteneğine sahip. Ancak aynı zamanda yeni akciğerler, yumurtalıklar, omurilikler ve hatta gerekirse taze bir beyin veya kalp geliştirebiliyor. Neden olmasın?

İnsanın bir yeri kesildiğinde yarası kabuk bağlar. Bu kabuk, yara ile kirli dış dünya arasında bir bariyer oluşturur. Peki, ya kabuk aslında daha da inanılmaz bir iyileşme biçimini engelliyorsa? Ya insanlar vücut parçalarını gerçekten yenileyebilseydi? MDI Biyoloji Laboratuvarı’ndan James Godwin liderliğindeki araştırmacılar, bu soruya yanıt arıyor.

Araştırmacılar, Developmental Dynamics dergisinde memeliler ile aksolotl adı verilen çok özel bir semender türü arasındaki farklara odaklanan yeni bir makale yayınladı. Axolotllar, çok çeşitli vücut parçalarını yenilemek için eşsiz bir yeteneğe sahip. Bu hayvanlar, bir kuyruk, bacak ve deriyi yenileme yeteneğine sahiptirler, ancak aynı zamanda yeni akciğerler, yumurtalıklar, omurilikler ve hatta gerekirse taze bir beyin veya kalp geliştirebilir.

Araştırmacı James Godwin, “Makrofajlar” olarak adlandırılan bağışıklık hücrelerinin bir hayvanın vücut kısımlarını yeniden büyütme yeteneğinden yararlanmanın kritik halkası olduğunu buldu. Daha doğrusu Godwin, bir aksolotl yaralandığında tepki vermek için bu bağışıklık hücrelerinden çok azına sahip olduğunu, eksik bir vücut parçasının yeniden büyüyemeyeceğini ve bunun yerine bir yaranın ortaya çıktığını gösterdi.

Godwin, “Araştırmamız, insanların yenilenme için kullanılmamış potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Yara oluşumu sorununu çözebilirsek, gizli yenilenme potansiyelimizi açığa çıkarabiliriz. Aksolotllar yara izi bırakmazlar, bu da rejenerasyonun gerçekleşmesini sağlar. Ancak bir kez kabuk oluştuğunda, yenilenme açısından oyun biter. İnsanlarda kabuk bağlamayı önleyebilirsek, pek çok insan için yaşam kalitesini artırabiliriz” diyor.

Aksolotl nerede yaşar?



Aksolotl, kaplan semenderi grubuna ait Meksika köstebek semenderlerinin en tanınmışlarındandır. Bu türün larvaları metamorfoz geçiremezler, bu sebepten yetişkinleri suda yaşar ve solungaçları vardır. Bu türün habitatı asıl olarak Meksika Chalco Gölü ve Meksika’nın dağ gölleridir. (Kaynak: wikipedia)

Bu Yazıya Tepki Ver