Beylikdüzü’nde afetlere karşı farkındalık eğitimi

beylikdüzü afet farkındalık eğitimi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Beylikdüzü Belediyesi, 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü etkinlikleri kapsamında konferans ve eğitim programı düzenledi. Afet konusunda uzman isimlerin katıldığı programda afet öncesi, afet anı ve sonrasında yapılması gerekenler konuşuldu. “Afetlere karşı dirençli toplum oluşturmamız gerekiyor” diyen Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü ve Afet ve Acil Durum Koordinatörü Mehmet Esmer, “Bu sorunla mücadele etmek için yüzleşmemiz gerekir. Biz de Beylikdüzü Belediyesi olarak birçok çalışmayı gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam ediyoruz.” dedi.

Beylikdüzü Belediyesi, 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü etkinlikleri kapsamında Beylikdüzü Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde eğitim programı düzenledi. Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği (AKAY) Genel Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Hamdi Kuzucuoğlu ile Acil Tıp Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik’in konuşmacı olarak katıldığı programda afet öncesi, afet anı ve afet sonrası yapılması gerekenler anlatıldı.

“Afet hazırlıklarını en üst seviyeye taşıdık”

Programın açılış konuşmasını yapan Beylikdüzü Belediyesi Afet Yönetim ve Koordinasyon Birimi Sorumlusu Ertuğrul Erbay, Beylikdüzü Belediyesi olarak afetlere hazırlık konusunda yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Erbay, “Afet ve Acil Yönetim Merkezi, Beylikdüzü Mutfak ve Lojistik ve Toplanma Alanını oluşturarak afet hazırlıklarını en üst seviyeye taşıdık. Risk azaltma programı kapsamında bir strateji izledik. Beylikdüzü’nde tehlikeleri tespit ederek risk yönetim sürecini başlattık. Beylikdüzü Afet Master Planı ve İBB’nin deprem seferberlik planından yola çıkarak bu çalışmaları yürüttük. Afet Yönetim Bilgi Sistemi açısından da ilçemiz çok şanslı. Beylikdüzü Afet Bilgi Sistemi var. ‘Beylikdüzü Hazır’ web sitesi ve mobil uygulaması ile vatandaşlarımızın bilgi alabilecekleri kaynakları var. Tüm vatandaşlarımızın ve tüm kurumların bu tür etkinliklere katılması bizim için çok önemli.” diye konuştu.

“Afetler konusunda farkındalığı artırmak ve sürdürülebilir kılmak zorundayız”

“Afetlere karşı dirençli toplum oluşturmamız gerekiyor” diyen Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü ve Afet ve Acil Durum Koordinatörü Mehmet Esmer, afetler konusunda farkındalık yaratılması gerektiğine dikkat çekti. Esmer, “Afetler konusunda farkındalığı artırmak ve sürdürülebilir kılmak zorundayız. Tüm konularda mükerrerliği ortadan kaldırarak iş gücü, zaman ve para kaybına izin vermememiz gerekiyor. Yasal mevzuatı elden geçirmek, çevre tahribatının önüne geçmek, akıllı sistemlerle olayları takip etmek, geleceğe yönelik sürdürülebilir projeleri hayata geçirmek gerekiyor. Temel afet bilincinin örgün eğitimde zorunlu hale getirilmesi gerekiyor. Sadece verilen farkındalık eğitimleriyle afetlerle başa çıkmamız söz konusu değil. Tatbikatlara halkın katılımını sağlayarak direnci artırmak mümkündür. Bu sorunla mücadele etmek için yüzleşmemiz gerekir. Biz de Beylikdüzü Belediyesi olarak birçok çalışmayı gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Afet ve Acil Yönetim Merkezimize ek bulunduğumuz eğitim ve konferans salonunu inşa ettik. Personellerimize eğitmenlik eğitimi aldırarak Güvenli Yaşam, Afetlerden Korunma ve Farkındalık eğitimlerini vermeye başladık. İlk yardım eğitimlerimiz de başlıyor.” ifadelerini kullandı.



“Her daim hazırlıklı olmalıyız”

Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunun altını çizen Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Müslüm Akülker, “Ülkemiz bir deprem ülkesi, bu nedenle her daim hazırlıklı olmalıyız. Riskin azaltması ve hazırlık kapsamında yapmış ve yapacak olduğumuz çalışmaları gözden geçirmek, değerlendirmek ve yeni yaklaşımlarla çözüm üretmek zorundayız. Bu nedenle 13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü, afet yönetimi açısından önemli bir gün.” dedi.

“Her afet bize bir şeyler öğretti”

Acil Tıp Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı Prof. Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik, afetlerle mücadelenin ekip işi olduğunu dile getirdi. Özüçelik, “Her afet bize bir şeyler öğretti. Covid bize bir şeyler öğretti. Biz sağlıkçılar çok yakınımızı kaybettik. Televizyonlarda, deprem olduğunu gördüğümüz zaman kendimizi sorgulamamız lazım. ‘Burada olursa ne yapacağız’ diye. ‘Bizi kim kurtaracak’? Aslında her afette daha hazırlıklı oluyoruz. Yeni bir afette yeni bir pandemide daha hazırlıklı olacağız. Eksiğimiz ne? Bunu sorgulamamız lazım. Hala sorunumuz var. Bir afette erken kurtarmayı, ilk yardımı yapacaksak halkla yapmamız lazım. Başka türlü mümkün değil. Bu yüzden hepimizin ilk yardım bilmesi gerekiyor. Hepimizin kurtarma bilmesi lazım. Şu anda temelde bir yasamız var ama yönergemiz eksik. Giderek daha başarılı oluyoruz. Afette rekabet yoktur. Ben yok, biz var. Afet ekip işidir ve yöneticiler değil liderler hayat kurtarır. Toplum temelli afet yönetim kavramını yerleştirmemiz lazım. Beraber yapmamız gerekiyor. Halk olmadan başarılı olmamız mümkün değil. Bu sebeple okullara kadar gidiyoruz. Bu salon müthiş. Bireysel eğitimler çok önemli. Bu eğitimlerin devamlılığını sağlamamız gerekiyor. Afetin seçtiği insan yok, hepimiz kurbanız. Bizi biz kurtaracağız.” dedi.

“Bu farkındalık çalışmalarının devam etmesini diliyorum”

Arama Kurtarma ve Acil Yardım Derneği (AKAY) Genel Başkanı ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Hamdi Kuzucuoğlu ise “Afet olduğu zaman ilgi düzeyiniz artıyor. Bütün toplum olarak ‘neler yapabiliriz, evim sağlam mı’ diye konuşuyoruz. Ama şimdi yine unutuldu. Kanıksama sürecine girildi Bunu hep canlı tutmamız gerekiyor. Riskli alanları belirleyip acil önlemler almamız gerekiyor. Bu şekilde olasılık ve şiddet skalaları var. Bir rafın sabitlenmemesi nedeniyle devrilmesini belirlemişiz. Olma olasılığı nedir, şiddeti nedir? Burada alınacak önlemleri kim alacak? Sorumlusunu da belirlememiz lazım. Bunların mutlaka belirlenmesi lazım. Bu farkındalık çalışmalarının devam etmesini diliyorum.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından AFAD’ın düzenlediği arama kurtarma eğitimine katılarak başarılı olan Nefes Arama Kurtarma ekibine sertifikaları verildi. Katılımlarından dolayı Kuzucuoğlu ve Özüçelik’e teşekkür eden Beylikdüzü Belediye Başkan Vekili Müslüm Akülker, çiçek takdim etti.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir