Binlerce Boşnak Müslümanın ölümünden sorumlu tutuluyor

bosna
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hollanda’nın Lahey kentinden yer alan Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT) Sırp Cumhuriyeti Ordusu eski komutanı Ratka Mladic’in dosyasını karara bağladı. ‘Bosna Kasabı’ olarak anılan Mladic’in ömür boyu hapis cezası onandı.

Eski Sırp komutan “Bosna Kasabı” lakaplı Ratka Mladic’in Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması’ndaki davası sonuçlandı.

Sırp Cumhuriyeti eski komutanı, Hollanda’nın Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesin’de (ICTY) 22 Kasım 2017’de hakkında hazırlanan iddianamedeki 11 suçun 10’undan suçlu bulanarak, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Mladic, adil yargılanmadığını ve hakimlerin yargılamada hata yaptığını öne sürerek, yeniden yargılanma ya da beraatini talep etmişti.

MÜEBBET HAPİS

MLADIC’IN itirazını kabul edilmesinin ardından Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması’nda (IRMCT) Ağustos 2020’de dava görülmeye başlamıştı. IRMCT’nin karara vardığı duruşmada, Mladic, ilk kararda olduğu gibi yeniden 11 suçlamanın 10’ununda suçlu bulunarak, hakkındaki müebbet hapis cezası onandı. Mahkeme, Mladic’i 1995 yılında Srebrenitsa soykırımının yanı sıra insanlığa karşı suç işlemek, savaş kanun ve geleneklerini ihlal etmek suçlarından yeniden suçlu buldu.



TAM ADALET DEĞİL

MLADIC, “Foca, Vlasenica, Kljuc, Sanski Most, Kotor Varoş ve Prijedor” şehirlerinde “soykırım suçu işlendiği” yönündeki maddeden suçlu bulunmadı. Saraybosnalılar mahkemenin karar duruşmasını, Saraybosna Belediye binasındaki eski Ulusal Kütüphanede canlı olarak takip etti. “Savaş Kurbanı Kadınlar” organizasyonundan Bakira Haseçiç yaptığı açıklamada, “Tabii ki üzgünüz ama en azından dünyaya suçlunun kim olduğunu göstermiş olduk. Tam adalet değil, benim Prijedorum hakkını alamadı” dedi.

NATO, mahkemenin kararından memnun

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bosna Kasabı” lakaplı Ratka Mladic hakkındaki ömür boyu hapis cezasını onamasının memnuniyetle karşıladığını açıkladı. Stoltenberg yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Mladiç’in mahkumiyetini onaylama kararını memnuniyetle karşılıyorum. 1995 yılında Srebrenitsa’da binlerce Bosnalı erkek ve çocuğun öldürülmesi de dahil olmak üzere, sivillere karşı işlediği acımasız suçlardan dolayı sorumlu tutulması doğru” dedi.

‘Cezasızlık söz konusu olamaz’

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell yaptığı yazılı açıklamada, “Ratko Mladic davasında verilen nihai karar, Avrupa’nın yakın tarihinde Bosna-Hersek’te gerçekleşen soykırım da dahil olmak üzere savaş suçlarıyla ilgili önemli bir davayı sona erdiriyor” ifadelerini kullandı. “Bosna ve Hersek’teki ve komşu ülkelerdeki uluslararası ve yerel mahkemeler, tüm savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım mağdurları ve aile üyeleri için adalet sağlama misyonlarını sürdürmelidir” ifadelerini kullanan Borell, “Cezasızlık söz konusu olamaz” dedi.

100 binden fazla insan hayatını kaybetti

Ratko  Mladic, 1992’de Bosna Hersek’te kurulan Sırp Cumhuriyeti Ordusunda komutan olarak görev yaptı. Bosna Savaşı’nda (1992-1995) Sırp askerlerinin komutanlığını yapan Mladic, 1995’te hakkında hazırlanan iddianame nedeniyle 16 yıl saklanmasının ardından 26 Mayıs 2011’de Sırbistan’da bir köyde yakalanmıştı. 1992-1995 yılları arasında Bosna Savaşı’nda 100 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Bu Yazıya Tepki Ver