Bir sen eksiksin Delta!

delta
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kovid-19’un varyantlarına Hindistan’dan tüm dünyaya yayılan Delta’nın da eklenmesi, merak edilen soruları beraberinde getirdi.

İngiltere, Güney Afrika, Hindistan, Brezilya derken Kovid-19’un bitmek bilmeyen varyantlarına Delta varyantı da eklendi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarının ardından bu varyantla ilgili ayrıntılar büyük merak konusu oldu. İlk defa görüldüğü Hindistan’dan tüm dünyaya yayılan bu son varyant, Hint ile Güney Afrika’nın karışımı olarak tanımlanıyor. Asıl merak edilen ise Delta’nın belirtileri ve aşılamanın etkili olup olmadığı…

 Belirtileri yanıltabiliyor

DELTA varyantı baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile kendini gösteriyor. Bu belirtiler gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkıyor. Diğerlerine göre daha hızlı yayılmasının yanında bulaştığında farklı çalışan varyant, bu değişiklik nedeniyle grip olduğunu zannetme yanılgısına yol açabiliyor. Koku ve tat kaybı ise belirtilerde yine üst sıralarda yer alıyor. Ateş, titreme, görmede bulanıklık, mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık, işitme kaybı ve eklem ağrısı da Delta’nın semptomları olarak öne çıkıyor.

 Aşılar etkili mi?

BİONTECH aşısını insanlığa kazandıran bilim insanı Uğur Şahin, aşının Delta varyantına karşı etkili olduğunu söyledi. Yeni varyantlar hakkında edindikleri bilgilerin gün geçtikçe arttığını söyleyen Şahin, aşılananların bağışıklığının zamanla azaldığı ve bu süreçte yeni varyantların ortaya çıktığını vurguladı. BioNTech kurucusu, “Üçüncü doz aşının bu varyantlara karşı bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum” dedi. Bakan Koca ise “Özellikle ikinci dozla birlikte elimizdeki mevcut aşıların bu varyanta etkili olduğunu biliyoruz” bilgisini paylaştı.



 Bakan Koca ne demişti?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Delta varyantıyla ilgili ülkemizde şu ana kadar sekansı yapılmış olup adı konan 134 vakamız oldu. Toplam 16 ilimizde görüldü. Giderek illerdeki dağılımı artmaya başladı ve yoğunluklu, ağırlıklı olarak da İstanbul’da görüldü. Her geçen gün bunun artabileceğinden endişe ediyoruz” açıklamasını yapmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver