Biraz erken değil mi?

aşı2

Türkiye’de 1 Temmuz itibarıyla sokağa çıkma ve seyahat yasakları kaldırılıyor. Ancak günlük vaka sayılarındaki kararlılık, Delta varyantı gibi unsurlar uzmanları kaygılandırıyor.

Türkiye’de vaka sayılarının Mart ayında tavan yapmasının ardından yürürlüğe giren koronavirüs kısıtlamaları, 1 Temmuz’dan itibaren sokağa çıkma yasaklarını da kapsayacak bir şekilde kaldırılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sokağa çıkma kısıtlamalarının tümüyle kaldırılacağını, şehirleri arası seyahat kısıtlamalarıyla, şehir içi toplu taşıma araçlarındaki sınırlamaların da sona ereceğini, ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında normal mesai düzenine geçileceğini söyledi.

YASAKLAR KALKIYOR AMA…

Aşılamada yoğun hız kazanmamızla beraber büyük oranda başarı elde etsek de, günlük vaka sayılarındaki kararlılığın sürdüğünü görmek uzmanları endişelendirdi.  Yeni varyantın Türkiye’de de görülmesinin ardından yasakların büyük ölçüde kaldırılması kararını erken bulanlar var. Delta varyantının yol açabileceği etki endişe yaratıyor.  Halk Sağlığı Uzmanları Derneği’nden (HASUDER) Prof. Dr. Sarp Üner verdiği demeçte, “Şu an Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka sayıları, önlemleri büyük ölçüde kaldırmaya yetecek düzeyde değil” şeklinde konuştu.

‘5 bin’ hedefi tutmadı

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı günlük koronavirüs tablosuna göre, kademeli normalleşmenin başladığı 1 Haziran 2021’de günlük vaka sayısı 7 bin 112 seviyesindeydi. 1 Haziran’dan sonra “normalleşme kapsamını genişletmek” için öngörülen günlük 5 bin vaka sayısına ilk kez 6 Haziran’da ulaştık. Bu tarihten 21 Haziran’a kadar olan vaka sayısı, yapılan test sayılarına da bağlı olarak, bir artıp bir azalırken 5 bin vakanın altına hiç inemedik. Sadece 21 Haziran tarihinde 5 bin 294 vaka kaydedilmişti.

Önlemler daha yavaş şekilde kaldırılmalıydı

Hindistan varyantının yeni bir dalga oluşturmaması için tedbirli olunması gerektiğini belirten bir başka isim de Prof. Dr. Mehmet Ceyhan olmuştu. Ceyhan, “Eğer daha önceki artışlara dikkat edilirse, hepsinde yeni bir varyant var. Şimdi de Hindistan varyantı var. Bunun 4. dalga oluşturmaması için bir tedbir almak gerekiyor. Önlemler daha yavaş kaldırılmalıydı. Dua edelim Hindistan varyantı yayılmasın” demişti.

Yerli aşı için kaç kişi gönüllü oldu?

Yerli aşının çalışmalarının üçüncü fazında 40 bin 800 gönüllü aşılanacak. Bugüne kadar e-Nabız üzerinden aşı çalışmalarına gönüllü olarak 846 bin 451 kişi katıldı. Gönüllüler 18-55 yaş aralığında, Kovid-19 geçirmemiş ve başka bir aşı yaptırmamış, ayrıca Toraks bilgisayarlı tomografisi (BT) testi veya antikoru pozitif olmayan kişiler arasından seçildi.