BM’den İsrail’e Filistin soruşturması

filistin
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, işgal altındaki Filistin için Cenevre’de toplandı. Toplantı kapsamında İsrail’in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturulması kararlaştırıldı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi (OHCHR), İsrail’in Filistin’e yönelik insan hakları ihlallerinin, Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturulması kararını verdi. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Filistin delegasyonu tarafından BM’ye getirilen soruşturma tasarısı için 24 lehte, 9 aleyhte ve 14 çekimser oy kullanıldı. İsrail’in ana müttefiki ABD, gözlemci statüsüne sahip olduğu oy kullanmadı. Avusturya, Bulgaristan, Kamerun, Çekya, Almanya, Malawi, Marshall Adaları, İngiltere ve Uruguay ret oyu verdi.

KOMİSYON ACİL TOPLANACAK

Kabul edilen tasarıyla, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail’deki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulması kararlaştırıldı. Tasarıya göre bağımsız soruşturma komisyonu, İnsan Hakları Konseyi Başkanı Fijili Nazhat Shameem Han tarafından atanacak ve 13 Nisan 2021’e kadar ve bu tarihten itibaren iddia edilen tüm uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri ve suistimalleri soruşturacak.

SAVAŞ SUÇU SAYILABİLİR

Soruşturmada ayrıca, ulusal, etnik, ırksal veya dini kimliğe dayalı sistematik ayrımcılık ve baskı dahil devam eden gerilimlerin, istikrarsızlığın ve çatışmaların nedenleri de mercek altına alınacak. Kararın, yıllardır süren Orta Doğu ihtilafında suistimaller ve bunların “temel nedenleri” konusunda eşi görülmemiş düzeyde bir incelemeye yol açması bekleniyor. BM İnsan Hakları Şefi Michelle Bachelet, İsrail’in Gazze’ye yönelik ölümcül saldırılarının orantısız olduğu gösterilirse savaş suçu teşkil edebileceğini kaydetmişti.

Filistinliler memnun İsrailliler ve ABD öfkeli

BM’nin İsrail ile ilgili aldığı insan hakları ihlallerinin soruşturulması kararı Filistinlileri memnun etti. Filistin Dışişleri Bakanlığı yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, görevlerine saygı duyan ülkelerin İnsan Hakları Konseyinde yaptığı oylamanın memnuniyetle karşılandığı ancak İsrail’in komisyon ile iş birliği yapmaya yanaşmayacağı belirtildi. Kararı memnuniyetle karşılayan Türkiye de  konusu uluslararası soruşturma komisyonunun çalışmalarına her türlü yardım ve desteği sağlamaya hazır olduğu açıkladı. Ancak oylamaya katılamayan Cenevre’deki ABD heyeti, alınan kararın bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi tehlikeye atacağını öne sürdü. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin İsrail’in insan hakları ihlallerine ilişkin açık uçlu bir uluslararası soruşturma başlatma kararının “utanç verici” olduğunu ileri sürdü.



Bu Yazıya Tepki Ver