Böbrek 50 bin dolar, akciğer 290 bin dolar

organ satışı

Organ mafyası, alıcıdan astronomik ücretler talep ederken, donörü üç kuruşa kandırıyor. Alıcılar, genellikle gelişmiş ülkelerden orta-yüksek gelirli bireyler. Donör ya ölüyor ya da ömür boyu hasta

Yükselişte olan bir başka insan sömürü biçimi olan “Yasadışı organ naklinin” tüm küresel organ nakillerinin %5-10’unu oluşturduğu ve yıllık 840 milyon ila 1.7 milyar dolar arasında bir büyüklüğe ulaştığı tahmin ediliyor. Çaresizlik ve açgözlülük yasadışı organ ticaretini yönlendiriyor. Küresel ölçekte uzman tıbbi personel, uzman kan ve doku test laboratuvarları organizasyonun içinde.

YOKSULLUĞUN SUÇU

Donör çok az para alıyor. Böbrek 50 bin, akciğer 290 bin dolara naklediliyor. Paranın çoğu insanları sömüren aracılara gidiyor. Alıcı, genellikle gelişmiş ülkelerden orta-yüksek gelirli bireyler, bir nakil olmadıkça genellikle kesin ölümle karşı karşıyalar. Donör, genellikle yoksul ve gelişmekte olan ülkelerden, genellikle borcu hafifletmek ve/veya yoksulluktan kurtulmak isteyen insanlar.

MÜLTECİLERİN SONU

Organını bağışlayan kişi, genellikle bir mülteci. Ömür boyu sağlığı bozuluyor ve prosedürden kaynaklanan tıbbi maliyetler yüzünden borçlanıyor. Organ nakli sunmak için yalnızca belirli ülkeler tıbbi becerilere ve altyapıya sahip. Alıcı, verici, aracı, tıp uzmanı gibi paydaşlar genellikle farklı ülkelerde olabiliyor. Bu da kolluk kuvvetlerinin soruşturmasını daha da karmaşık hale getiriyor.

AFRİKA’DA HÂLÂ 7 MİLYON KÖLE VAR

Küresel Kölelik Endeksi’ne göre, Sahra altı Afrika’da modern kölelik koşullarında yaşayan yaklaşık 7 milyon erkek, kadın ve çocuk var. Bunlardan 400 bini cinsel sömürü olmak üzere 2.5 milyonu zorla çalıştırılıyor. 4.5 milyonu ise zorla evlendirilmek isteniyor.