Boşuna hımm eee ııı demiyormuşuz!

23f6791f-d5c4-4d02-9f67-5f39ecef0f72
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kısa ama bazen can sıkıcı duraklamalar, insanların bir sonraki kelimeyi bulmak için beyinlerini karıştırdıklarını gösteren davranışsal işaretler. İşaret dilini kullanan insanlar bile bunu yapıyor

İnsanların doğal konuşmaları, havayı ‘ııı’ veya ‘hımm’ gibi seslerle dolduran kısa ama bazen can sıkıcı duraklamalar içerir. Ancak bu kesintiler kulağa rastgele saçmalık gibi gelse de yeni bir çalışma, konuştuğumuzda beyinde neler olup bittiğine ender bir bakış sağlayabileceklerini öne sürüyor. Nörobilimcilere göre, ııı ve eee’leri, nispeten yüksek bir dilsel çabanın gerekli olduğu belirli durumlarda kullanıyoruz.

HERKES KULLANIYOR

Konuşma dolgu maddeleri, akıcısızlıklar olarak bilinir, sinirlilik ve kişinin fikirlerini ifade etmekte güçlük çekmesiyle ilişkilendirildiği için kötü bir üne sahip. Ancak araştırmalar, kaygının tanıdık ‘ııı’ gibi tüm konuşma bozukluklarının sıklığını önemli ölçüde artırdığını öne sürse de neredeyse tüm insanlar bunları en azından bir dereceye kadar kullanır. İletişim kurmak için işaret dilini kullanan insanlar bile bazen parmaklarını oynatır.

İYİ BİR İŞARET OLABİLİR

Beyin taramaları, ııı, hımm ve diğer akıcısızlıkları, çağrışım korteksleri aktive olduğu için insanların bir sonraki kelimeyi bulmak için beyinlerini karıştırdıklarını gösteren davranışsal işaretler olduğunu gösteriyor. Yani, konuşmanızda orta derecede dolgu sözcükler varsa endişelenmeyin. Bazen, konuşmanın gerçekten teşvik edici olduğunun iyi bir işareti.



Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir