Brezilya’da Lula birinci oldu. Bolsonaro, sürpriz atakla seçimi ikinci tura taşıdı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva

Brezilya’da yapılan gelen seçimlerde solcu eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, aşırı sağcı mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro‘yu geçerek birinci oldu ancak seçimin ikinci tura gitmesini önleyemedi.

Oyların yaklaşık yüzde 99.5’i sayılırken Lula, oyların yüzde 48.3’ünü aldı. Bolsonaro ise anketlerde aldığı sonuçların çok daha üstüne çıkarak yüzde 43.3 ile rakibinin 5 puan gerisinde kaldı. Aşırı sağcı lider, geçen hafta yapılan anketlerde yüzde 33 bandına kadar düşmüştü.

Lula, yüzde 50’yi geçmeyi başaramadığı için 30 Ekim’de Lula ve Bolsonaro arasında devlet başkanlığı için ikinci tur seçimleri gerçekleştirilecek.

2003-2010 arasında Brezilya’ya liderlik eden Lula, São Paulo’da bir otelde medyaya yaptığı açıklamada, “Mücadele son zaferimize kadar devam edecek” dedi.

Bolsonaro’nun kazandığı 2018 seçimlerine daha sonra düşürülen yozlaşma suçlamaları nedeniyle katılamayan Lula, “Biz seçimleri kazanacağız. Sadece artık önümüzde biraz ek zaman var” diye konuştu.

Lula’nın İşçi Partisi’nin Genel Başkanı Gleisi Hoffmann, sonuçların solcu liderin 56 milyondan fazla oy aldığına işaret ederek, “üzülmeleri gereken bir durum olmadığını veya beklentilerin altında kalmadıklarını” ifade etti. Brezilya’da birçok progresif ve solcu, Lula’nın ilk turdan Bolsonaro’ya karşı ciddi bir fark atarak kazanmasını umuyordu.