Burhanettin Duran: “Muhalefet ortak adayını açıklamayı erteleyerek iktidarın özel kampanya yapmasını önlüyor ama…”

altılı masa anayasa
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sabah yazarı Burhanettin Duran, “Muhalefet ortak adayını açıklamayı erteleyerek iktidarın özel kampanya yapmasını önlüyor ama aynı zamanda muhtemel adayın kendisini gösterme süresini de kısaltıyor” değerlendirmesini yaptı.

Duran yazısında, “Erdoğan’ın adaylığı bilindiğine göre kimi yorumlara göre muhalefet ortak adayını açıklamayı erteleyerek iktidarın özel kampanya yapmasını önlüyor. Bu erteleme aynı zamanda muhtemel adayın kendisini gösterme süresini de kısaltıyor. Hangisinin işe yaradığını görmek için seçim sonuçlarını görmek durumundayız.” düşüncesini dile getirdi.

Duran yazısında seçim ihtimallerine de değinerek şunları yazdı:

İşte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin beş yıllık uygulamasından sonra ilk defa seçimlere giderken deneyimlemediğimiz bir ihtimal ile karşı karşıyayız. Meclis dağılımının belli olması ancak cumhurbaşkanının belirlenmesinin ikinci tura kalması durumunda Türk seçmeninin nasıl bir tercihte bulunacağını bilmiyoruz.

Erdoğan’ın birinci turda alacağını düşünüyorum ancak yine de ihtimaller hakkında akıl yürütebiliriz. İkinci tura kalma durumunda üç senaryo var:

a- Cumhur İttifakı Meclis’te çoğunluk sağlayabilir,
b- 6’lı masa çoğunluk sağlayabilir,
c- ikisi de çoğunluk sağlayamaz ve HDP faktörü öne çıkar.



Üç seçenekte de Türk seçmeni ülkeyi günümüz dünyasının türbülansında yönetebilecek lider olarak Erdoğan’ı görmek isteyecektir görüşündeyim.

İlk şıkta Erdoğan’sız kalmanın anlamı yok. İkinci ve üçüncü şıklarda Erdoğan’ın dengeleyici ve istikrar sağlayıcı rolü daha çok öne çıkar.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir