Can Ataklı: “Erdoğan’a ‘Adaylığınız konusunda hiçbir engel yok, YSK da bu işe karışmayacak’ sözü verilmiş”

can ataklı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korkusuz yazarı Can Ataklı, “Saray iki konuda geri adım atıyor” başlıklı yazısında Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez aday olup olamayacağı yönündeki tartışmalar ve türban serbestisi için yapılan referandum çağrısı ile ilgili edindiği kulisleri yazdı.

Ataklı sarayın ilk geri adım attığı konunun Erdoğan’ın adaylığı için erken seçim yapılacağı planı olduğunu yazdı. Ataklı, “Saray yönetimi şimdi bu karardan geri adım atıyor. Erdoğan’a ‘Adaylığınız konusunda hiçbir engel yok, YSK da bu işe karışmayacak’ sözü verilmiş. Bu nedenle dedikoduya neden olacak seçimi biraz erkene alma kararından vazgeçilmiş” diye yazdı.

Ataklı sarayın geri adım attığı diğer konun ise türban serbestisi için referanduma gidilecek olması olduğunu kaydetti.

Ataklı’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Seçimler normal olarak 18 Haziran 2023’te yapılacak. Ancak seçimin zamanında yapılmasının Erdoğan açısından bir sakıncası var. Kendi yazdıkları anayasaya göre bir kişi en fazla iki kere cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Erdoğan 2014 ve 2018 yılında yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçildi. Yani iki kere seçilme hakkını kullandı. Bu nedenle 18 Haziran 2023 seçiminde aday olması Anayasa’ya göre mümkün değil.

İşte bunu aşmak için seçimi biraz erkene alma kurnazlığını devreye sokmak istediler. Sarayın birçok yazarı sanki karar alınmış gibi tarihler bile vererek seçimin zamanından biraz önce yapılacağını ilan etti. Seçimi biraz öne alma isteğinin gerekçesi olarak Şeker Bayramı, okulların tatil olması, üniversite sınavlarının yapılacak olması gösterilmeye çalışılıyor. Oysa asıl amaç seçimi erkene alarak Erdoğan’a bir adaylık hakkı daha kazandırmak.



Ancak saray yönetimi şimdi bu karardan geri adım atıyor. Erdoğan’a “Adaylığınız konusunda hiçbir engel yok, YSK da bu işe karışmayacak” sözü verilmiş.  Bu nedenle dedikoduya neden olacak seçimi biraz erkene alma kararından vazgeçilmiş.

İkinci geri adım ise türban için referandum dayatmasından vazgeçilmesi. Erdoğan her ne kadar ‘Sıkıyorsa referanduma gidelim’ dediyse de, bu ‘konunun temel hak ve özgürlükler kapsamında olduğu ve bunun referanduma sunulamayacağı’ gerçeği görülmüş artık.

 Türban konusundaki Anayasa değişikliği önerisi ‘Yurtdışı askeri operasyonların, seçim hazırlıklarının ve ekonomideki sıkıntılar sırasında şu an için gerekli değil’ görüşüyle gündeme getirilmeyecekmiş.”

Yazının tamamını okumak için tıklayın

Bu Yazıya Tepki Ver