Çardaklı Hamamı’nı tesadüf kurtardı

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’un Osmanlı döneminden kalma en eski eserlerinden olan hamam, hissedarlarına ulaşılamadığı için restore edilemiyordu. Annesi ölen bir hissedar, sandıkta tapuyu bulunca taşınmazın devri de yapılabildi. Restorasyon için geri sayım başladı.

Harabeye dönen tarihi Çardaklı Hamamı kurtuluyor. Kapı Ağası Hüseyin Bey tarafından 1503’te inşa ettirilen tarihi yapının kapısına 1970’lerin başında kilit vuruldu. Bakımsızlıktan harabeye dönen Kadırga’daki hamamın durumu, 2015’te Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) tarafından koruma kuruluna iletildi. Ancak hisselerinin yüzde 38’i Fahrettin Kerim Gökay Vakfı’na ait tarihi yapının, yüzde 62’lik hissesine sahip vârisler bulunamayınca restorasyonu da yapılamıyordu.

KAYIP TAPU SANDIKTAN ÇIKTI KAYIP

hissedarlara ulaşan Avukat Gülen Dokuzoğlu Can, yaşanan süreci anlattı: “Mirasçılar bulundu, tesadüf eseri tamamen. Bir mirasçının annesinin vefatı sonrasında sandıktaki eski belgelere bakması, bunları incelemesi sırasında bir sandık içinden Osmanlı evrağı, belgeleri çıkıyor. Osmanlı arşiv araştırma ekibimize incelettiğimizde ilgili evrağın Çardaklı Hamamı’nın tapusu olduğunu tespit ettik.” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver