CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, partisinin önümüzdeki günlerde yeni bir ihale dosyası paylaşacaklarını duyurdu. Başarır, bürokrasiden kendilerine ulaşan dosyayı görünce CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şaşırdığını, kendisinin ise ‘dehşete düştüğünü’ söyledi.
İktidarın ihaleler üzerinden bir ‘saadet zinciri’ kurduğunu savunan Başarır, CHP’nin kamulaştırma için yaptığı ve yapacağı çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
Diken’den Altan Sancar‘a konuşan; tehditler aldığını ve uyarıldığını dile getiren Başarır, çocuklarına sosyal medya kullanmayı yasakladığını belirtti ve Kılıçdaroğlu’nun kendilerine verdiği son talimatı açıkladı.
“GÖRDÜĞÜMDE GERÇEKTEN DEHŞETE DÜŞTÜM, KAHROLDUM”
“Sizi hayrete düşüren ya ‘Bu kadarı da olmaz’ dedirten bir belge oldu mu?” sorusunu yanıtlayan Başarır, “Oldu ve yakın bir zamanda açıklanacak. Yakın bir zamanda açıklanacak. Gerçekten en çok dehşete düştüğüm ihale dosyası yakında açıklayacak olacağımız belge. Verdiğimde genel başkanımız şaşırdı.” dedi. Dosya ile ilgili kısaca bilgi veren Başarır şunları söyledi: “Yaklaşık yüzde 1500 gibi farklı bir yolsuzluk var ve çok büyük bir rakam. İki ihale var ve birbiriyle kıyaslıyoruz ve görülmemiş bir rakam ortaya çıkıyor. Bunu gördüğümde gerçekten dehşete düştüm, kahroldum. Tam bir saadet zinciri kurulmuş. Bu saadet zincirinin başındaki malum şahsı hepimiz biliyoruz. Onun altında kollar var: Bakanlar, şirketler, danışmanlar… Bu tam anlamıyla bir saadet zinciri.”
Beş tane şirketten bahsediyoruz. İhaleler çoğunlukla oraya gidiyor. Belki yan kolları var biraz da. Ama buna ihale demeyelim. İhale yanlış, çünkü rantın dağıtılması söz konusu. Çünkü ihale bir süreçtir ve kanuna göre yapılır. Demokratik, açık, şeffaf, adil bir yarıştır ihale dediğiniz süreç. Burada bir saadet zinciri var. Burada siyasiler var. Burada şirketler var. Burada bürokratlar var. Burada bakanlar var. Burada tepedeki o kişiyi herkes biliyor, o var.
“DEVLET KAYNAKLARININ YENİ PAYLAŞIM SİSTEMİ BU !”
Çok ilginç bir tanımlama yapayım size. Bir tren yolu ihalesi yapılıyor. Bunu 21/b’ye göre açık X şirketine, tabii beş şirketten birine veriyor. Diyor ki “Vergi ve sigorta da almayacağım. Sigorta ücretlerini de almayacağım” diyor. Devletin bütün imkânlarını veriyor. Proje miktarı 800 milyon ya da 900 milyon dolar diyelim, gidiyor Maliye Bakanlığı kefilliğiyle 1 milyar dolar da kredi çekiyor. Yani sigorta vergi ödemiyorsa, sipariş usulü bu ihaleyi alıyorsa, bir de sen bunun kredisini çekip kefil oluyorsan, onu sen ben de yaparız. Ahmet amca da yapar, Ayşe teyze de yapar. Madem burada her şeyi devlet karşılıyor, sen niye yapmıyorsun? Sen böylece beş şirketi zenginleştiriyorsun. Ortaklık da buradan geliyor işte. Devletin kaynaklarının yeni paylaşım sistemi bu!
röportajın tamamı için tıklayın