CHP’li Bulut’tan büyük iddia: “İran’dan ruhsatsız ilaç getirildi”

Burhanettin-BULUT
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, iki ayrı firma tarafından lenfoma hastalarının tedavisi için İran’dan ruhsatsız bir ilaç getirildiğini iddia etti. Bulut, “Bakanlık, ya denetim görevini layıkıyla yerine getirmiyor ya da ruhsatsız ilaçların ülkemize girmesine göz yumuyor. İnsan sağlığı üzerinden birileri para kazansın diye tehlikeli bir kumar oynanıyor” dedi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK) Yurtdışı İlaç Listesi’ndeki kanser ilaçlarının sahte olduğu skandalının ortaya çıkmasının ardından şimdi de başka bir skandal gündeme geldi. CHP’nin eczacı milletvekili Burhanettin Bulut, Lenfoma hastaları için İran’dan kontrolsüz bir şekilde ruhsatsız bir ilaç getirildiğini iddia etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Bulut, şu iddialarda bulundu: “Pralatrexate adlı etken madde içeren Folotyn adlı ilaç Periferik T-hücreli Lenfoma (PTCL) adı verilen, geçmeyen, kötüleşen veya başka bir kanser tedavisi gördükten sonra tekrarlayan bir kanser türü olan kişileri tedavi etmek için kullanılmaktadır.

“Son beş yılda hangi ilaçlar listeye eklendi?”

ABD’li Acrotech firmasının ürettiği Folotyn’in İran’da Pralym adıyla jeneriği üretilmektedir. Ancak İran’da ilaç ruhsatlı olmadığından üretici firma Acrotech konuyu yargıya taşımış, ilaç hakkında ihtiyatı tedbir kararı aldırdığı soruşturma raporuna konu edilmiştir. İran’da ruhsatı olmayan, ihtiyati tedbir kararı alınan Pralym’in, TİTCK’nın yurt dışı ilaç listesine eklendiği ve iki ayrı firma tarafından Türkiye’ye getirildiği belirtilmektedir.” Bakan Koca’ya, son beş yılda İran’dan hangi ilaçların getirildiğini ve hangi ilaçların TİTCK’nın yurtdışı ilaç listesine eklendiğini soran Bulut, İran’dan gelen söz konusu ilaçların herhangi bir analize tabi tutulup tutulmadığı sorusunu da yöneltti.

“Sağlık Bakanının ağzını bıçak açmıyor”

Ayrıca şu anda İbn-i Sina Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi’nde Pralym adlı ilacın ya da İran menşeli herhangi bir ilacın bulunup bulunmadığını da soran Bulut, şu ifadeleri kullandı: “TİTCK’nın Yurtdışı İlaç Listesi’ndeki kanser ilaçlarının sahte çıkmasının ardından İran’dan geçtiğimiz yıllarda iki ayrı firma tarafından ruhsatsız jenerik ilaç ithal edildiği iddia ediliyor. ABD’li bir firmanın ürettiği “Folotyn” adlı ilaç, İran’da “Pralym” adıyla jeneriği üretiliyor. İlaç, Lenfoma hastalarının tedavisinde kullanılıyor. İddia doğruysa Sağlık Bakanlığı, Yurt Dışı İlaç Temin ve Kullanım Kılavuzu’nun gereklerine uymuyor. Bakanlık, ya denetim görevini layıkıyla yerine getirmiyor ya da ruhsatsız ilaçların ülkemize girmesine göz yumuyor. İnsan sağlığı üzerinden birileri para kazansın diye tehlikeli bir kumar oynanıyor. 2019 yılından bu yana sahte ilaçlardan haberi olan Sağlık Bakanı’nın ağzını ise bıçak açmıyor.”

Kaynak- T24



Bu Yazıya Tepki Ver