Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından itibaren “rüyası” olduğunu belirttiği ve Başbakan iken 27 Nisan 2011’de “çılgın proje” olarak kamuoyuna duyurduğu Kanal İstanbul için ilk köprünün temeli dün atıldı.
İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından, 21–23 Haziran 2021 tarihlerinde Türkiye çapında 12 ilde 1502 kişi ile yapılan ankette “Kanal İstanbul Projesi’ni destekliyor musunuz?” diye soruldu. Temmuz 2020’den itibaren Kanal İstanbul projesine destek giderek zayıfladı. Zaman içinde projeye olan desteğin azalması ve “hayır” diyenlerin %60’lara ulaşması, son 10 yıl içinde toplumun soru işaretlerini. sonuçlanmadığını gösterir nitelikte.
İMAMOĞLU KARŞI DURDU
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, son yaptığı açıklamada kanal yoluyla Karadeniz’den Marmara’ya çok fazla kirli su akışının yaşanacağını ifade ederken, iktidar kanadında Kanal İstanbul Marmara’da başlayan müsilaj sorununa bile çare olarak gösterilmişti. Müsilaj problemi şimdilik Montreux tartışmalarının önüne geçse de, Montreux konusu da hala sonuca ulaşmış değil.
“Delice bir fikir”
İngiltere’nin en çok satan gazetelerinden The Guardian Kanal İstanbul’un temel atma töreniyle ilgili haberinde dikkat çeken ifadeler yer aldı. Gazetenin Türkiye muhabiri Bethan McKernan, “Türkiye gibi aşırı kutuplaşmış bir toplumda bile insanların çoğunun hemfikir olabildiği nadir konulardan biri şu: Karadeniz ile Marmara’yı birbirine bağlayan bir kanal inşa etmek delice bir fikir” yazdı.
Çelişki mi var?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kanal İstanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık maliyetle, 6 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz” demişti. “kanalistanbul.gov.tr” adlı resmi internet sitesinde proje maliyetinin 75 milyar lira olduğu görüldü. Sitede yazılan ifadeler şöyle: “Kanal inşaat maliyeti 75 milyar TL (Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporunun hazırlandığı dönemdeki kur itibarıyla) olarak öngörülmüştür. Projenin toplam maliyeti 15 milyar dolardır.”
Maliyetini çıkaracak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul projesinin 6 yılda biteceğini ifade ederek, “Bütçeye yük olmadan yapmaya çalışıyoruz. 15 milyar dolarlık bir proje bu. Ortalama 12 yılda kendi gelirini kendi kazanacağını raporlarımız gösteriyor. Son 5 yılda yoğun bir çalışma var. 30 farklı sektörde 200’ün üzerinde uzman bilim adamlarıyla çalışıldı. Önümüzdeki 100 yıla damga vuracak bir hareketten bahsediyoruz” dedi.