Çin 10 yıl sonra Amerika’yı yener

savunmamanset2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Denizaltılar, askeri uydular, saldırı ve savunma amaçlı siber araçlar ile insansız araçlar gibi kilit alanlarda ABD lider. 10 yıl sonra fark kapanır. Çin hızla Amerika’ya yaklaşıyor.

Amiral James Stavridis, 16. NATO Müttefik Yüksek Komutanı. Operasyonel kariyerinin büyük bölümünü Pasifik’te geçiren Stavridis, ABD ile Çin arasında bir savaş olasılığı hakkında ilginç bir makale yayınladı. İşte satırbaşları: ABD’nin savunma harcamaları 2020 mali yılında yaklaşık 714 milyar dolardı ve 2021’de 733 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Biraz belirsiz olan Çin’in savunma harcamaları kesinlikle daha küçük: 212.6 milyar dolar. Çin, basit savaş gemisi sayısında 350’ye 300 önde. Coğrafi olarak Çin, Güney ve Doğu Çin denizlerinde ABD ile olası bir çatışmada büyük bir avantaja sahip.

Denizaltılar, uzaydaki askeri uyduların sayısı, saldırı ve savunma amaçlı siber araçlar ve insansız araçlar gibi kilit alanlarda ABD hâlâ liderliği elinde tutuyor. Ancak Çin, özellikle yapay zekâ, hipersonik seyir füzeleri, siber ve ortaya çıkan kuantum hesaplama alanında hızla yaklaşıyor.  Önümüzdeki on yılda, bu fark kapanacak ve ABD yanıt vermezse değişim Çin’in lehine olacak.

Bu Yazıya Tepki Ver