Çin dijital paraya savaş açtı

shutterstock_753650251
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Daha önce İç Moğolistan ve Quinhai eyaletlerindeki madenleri kapattıran Pekin yönetimi, şimdi tüm yerel yönetimlere ‘üretimi tamamen durdurun’ talimatı verdi. Çin ayrıca, kripto para ticaretini engellemeye yönelik denetimlerini de sıkılaştırdı

Son dönemde gözde yatırım aracı haline gelen kripto paraya savaş açan Çin’den birbiri ardına iddialara ve haberler gelmeye devam ediyor… Son haberler kripto para birimleri için hiç de iç açıcı değil. Ülkenin güneybatısındaki Siçuan eyaletinde geçen hafta 26 kripto para madeninin kapatıldığı bildirildi. Eski bir Bitcoin madencisi de haberi doğruladı. Enerji şirketlerinden kripto para madenlerine elektrik tedarikini durdurması istenirken, yerel yönetimlerden de şüpheli madenleri “dip tarama” sistemiyle bularak kapatması ve “tamamen temizlik yapması” emredildi.

KAPASİTENİN YÜZDE 90’I İŞLEVSİZ

Daha önce seyrek nüfuslu ancak kömür ya da hidroenerji açısından zengin İç Moğolistan ve Quinhai eyaletlerinde bütün kripto para madenlerinin kapatılması emredilmiş, vatandaşlar da yasadışı madencileri ihbar etmeye teşvik edilmişti. AFP haber ajansına konuşan eski kripto para madencisi, üretimi durdurmak zorunda kaldıklarını ifade ederken, Global Times gazetesi de bölgedeki madencilik kapasitesinin yüzde 90’ından fazlasının işlevsiz kaldığını ifade etti.

Kripto para alışverişini önleyin!

Çin’in üç önemli finans kurumunun geçen ay kripto para hizmetlerinin durdurulduğunu açıklamasının ardından büyük değer kaybeden Bitcoin, olası riskli spekülasyonlar konusunda uyarıda bulunmuştu. Alibaba ve Tencent gibi dev şirketlere karşı finans teknolojileri alanında engellemeler başlatan Pekin yönetimi, ‘tekelci uygulamalar’ suçlamasıyla büyük cezalar kesmişti. Şimdi de Çin Merkez Bankası dijital para birimlerinin ticaretini engellemek ve mali sistemi dolaylı risklerinden korumak için bankalar ve finans kuruluşlarından denetimleri sıkılaştırmasını, kripto para alışverişinin önlenmesini istedi.



Kendi dijital parasını hazırlıyor

Çin’de 2013 yılında kararla kripto para ticareti yasaklanmış, 2017’de de yasakla ilgili denetim düzenlemesi yapılmıştı. Denetim mekanizmasında görevli kurumlar, geçen ay bankaları ve diğer finans kuruluşlarını olası riskler konusunda uyarmıştı. Kripto paraya karşı oldukça sert tedbirler alan Çin, kendi dijital para birimini piyasaya sürme konusundaki hazırlıklarını da sürdürüyor. E-yuan, 2020’de Şiongan ve Şıncın gibi kentlerde pilot programlarda test edilmişti. 2022 Pekin Kış Olimpiyatları sırasında da bir pilot programın devreye sokulması planlanıyor.

 

Bu Yazıya Tepki Ver