Cizreli Mickey Levy İsrail Meclisi’ne başkan seçildi

cizre

İsrail Meclisi’ne (Knesset) aslen Şırnak’ın Cizre ilçesinden Yahudi Kürt Mickey Levy’nin başkan seçildi. Levy, 2015’teki bir röportajında, “Kürt’üm ve Kürt olmaktan gurur duyuyorum” demişti.

Independent Türkçe, aslen Şırnak’ın Cizre ilçesinden Yahudi Kürt Mickey Levy’nin İsrail Meclisi’ne (Knesset) başkan seçilmesini mercek altına aldı. 1951 Kudüs doğumlu Mickey Levy’nin ailesi, Cizre’den İsrail’e göç etmiş. Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden emekliye ayrıldıktan sonra politikaya atılan Levy, üst üste birkaç dönemdir Knesset’te görev alıyor.

Levy, 2015’teki bir röportajında, “Kürt’üm ve Kürt olmaktan gurur duyuyorum. Annem ve babam Kürdistanlı. Atalarım Cizreli. Eskiden evde hep Kürtçe konuşurduk” ifadelerini kullanmıştı. Yahudi Kürtler; Türkiye, İran ve Suriye’de var ama ağırlıklı olarak Irak’ın kuzeyinde yaşadı, yaşıyorlar. İsrail’in kurulmasından sonra Irak’tan göç eden Yahudiler içinde Musevi Kürtlerin olduğu biliniyor.

300 bin civarında Yahudi Kürt yaşıyor

Independent Türkçe’nin haberine göre; sayı tam olarak bilinmese de 150 bin civarında Yahudi Kürt’ün İsrail’e göç ettiği tahmin ediliyor. Akademisyen Dr. Edy Cohen’e göre İsrail’deki Kürtlerin sayısı 300 bin civarında. “İsrail’de yaşayanların hepsi Yahudi” diyen Dr. Cohen, “Dil, kültür ve geleneklerine çok bağlılar. Mesela evlerine gittiğinizde Irak ve Irak Kürdistan Bölgesi’ne ait fotoğraflarına rastlarsınız. Hâlâ çoğu Nevroz bayramını kutlarlar” dedi.