Çocuk teşvikinde yardım ve destek var mı?

çocuk

Üç çocuk ısrarını sürekli dile getiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İş işten geçmeden her ailede en az 3 çocuk olmalı. Nüfusumuz ne kadar artarsa o kadar güçlü olacağız” sözleriyle gençlerin daha erken evlenmesi çağrısını her fırsatta tekrarlıyor. Bir kısım siyasiler ise Türkiye’deki ekonomik durum bir yana devlet desteklerinin böyle bir aile planlaması için yeterli olmadığını ifade ediyor.

Türkiye’de çocuk teşviki için devlet tarafından bazı destekler ailelerin hizmetine sunuluyor. Türkiye’de verilen destekler ile birlikte bazı Avrupa ülkelerinde bu konuda durumun ne olduğunu araştırıldı. Euronews’te yer alan habere göre, birçok AB ülkesinde aileler teşvik edilirken doğum sonrası, okul öncesi ve okul çağında hem ebeveynlere hem de çocuklara önemli destekler veriliyor.

DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR

Ülkelere geçmeden önce belirtilmesi gereken önemli nokta ise bu yardımları alma noktasına çok sayıda değişkenin söz konusu olduğu. Bazı ülkelerde genel olan bu destekler bazı ülkelerde kişinin veya çiftin toplam gelirine göre değişiyor. Bazı ülkelerde çocuk sayısına ve yaşlarına göre değişirken bazı ülkelerde de yardımlar otomatik değil. Gerekli resmi başvurular yapılmadığı ve süreçler takip edilmediği zaman alınamıyor. Kimi zaman da yardım parası almak için o ülkede vergi ödenmiş olması gerekiyor.

Türkiye’deki durum

Son birkaç yıldır yürürlükte olan çocuk parası uygulaması, genç nüfusu çocuk sahibi olmaya teşvik etmek için hayata geçirildi. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 15 Mayıs 2015’ten sonra dünyaya gelen her çocuk için ödenen çocuk parası, tek seferlik bir ödeme olarak yapılıyor. Bu tarihten önce doğanlar için herhangi bir ödeme yok.

Vatandaşlık zorunluluğu

Çocuk parası uygulamasından faydalanabilmek için anne veya babadan en az bir tanesinin Türkiye Cumhuriyeti nüfusuna kayıtlı bir vatandaş olması gerekiyor. Örneğin Avrupa’da neredeyse hiçbir ülkede bu tür şart yok. İki ebeveyn de yabancı olsa bile ülke sınırları içerisinde doğan her çocuk kapsam içinde tutuluyor.

Yardımlar ne kadar?

Tüm şartların karşılanması halinde ailedeki çocuk sayısına göre farklı tutarlarda yardım parası ödeniyor. Birinci çocuk için 300 Lira, (30 euro ) ikinci çocuk için 400 Lira (40 euro), üçüncü çocuk için ise 600 Lira (60 euro) tutarında ödeme gerçekleştiriliyor. (23 Haziran 2021 euro kuru ile) Avrupa’da en çok çocuk parası ödeyen ülkelerin başında Almanya geliyor. İlk iki çocuk için aylık 219 euro, üçüncü çocuk için 225 euro, dördüncü ve her ilave çocuk için 250 Euro yardım yapılıyor.