Çocuklar aşılanmalı mı?

asi-takvimi-shutter_16_9_1591515677

İlaç şirketleri, “6 aylıktan küçükler” üzerinde klinik deneylere başlarken, “Aşılar ergenler için güvenli görünüyor” tezinin propagandası yapılıyor. Bu sırada fakir ülkelerde aşıya ihtiyacı olanlar ise ölüyor.

Aşı yaptırmalı mı yaptırmamalı mı? Bu soru artık demode. Tedavüldeki yeni soru şu: “Çocuklar aşılanmalı mı?” İngiliz Nature Dergisi, Covid-19 ile ilgili bu soruyu bilim adamlarına yöneltti. Dergi, “Dünyadaki birçok ülke, covid aşılarının bulunmaması nedeniyle hâlâ zor durumdayken, çocukların aşılanmasının gerekip gerekmediği sorusu aşırıya kaçmış gibi görünebilir” yorumunu yaptı.

ÇOCUKLARA BULAŞMIYOR

ABD ve İsrail, 12 yaş üstündeki çocukları aşılarken, İngiltere’de aşı danışmanları, çok düşük hastalık oranına dikkat çekip 16 yaşın altındaki çoğu genç için aşıların ertelenmesini tavsiye ediyor. Bristol Üniversitesi’nden çocuk doktoru Adam Finn de “Çocuklar arasında ciddi vakalar, ölümler ve hatta uzun süreli covid hastalığı nadir” dedi. Ancak ilaç şirketleri, bu verilere rağmen durmuyorlar.

FAKİRLERE NE OLACAK?

İlaç şirketleri, 6 aylıktan küçükler üzerinde bile klinik deneylere başladı. Şili Üniversitesi’nde çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı O’Ryan, dünya çapında daha savunmasız nüfusların aşı kıtlığıyla mücadele etmeye devam ettiği bir zamanda çocukları aşılamak için değerli aşıların kullanılması konusunda endişeli ve “Ülkeler çocukluk aşıları alanında bu kadar hızlı ilerlememeli” görüşünde.