Da Vinci’nin son şifresi: 01 Adana!

DAVINCI-HARİTA
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sanat tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ustalarından Leonardo Da Vinci’nin, sel afetine çare olabilmek için Adana’ya geldiği ortaya çıktı.

Araştırmacı Yazar S.Haluk Uygur, sanat tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ustalarından, Rönesans döneminin en önemli isimleri arasında yer alan Leonardo Da Vinci hakkında bugüne kadar bilinmeyen çok ilginç bir gerçeği tespit etti. Uygur’un incelediği belgelere göre, sel afetine çare olabilmesi için 1510’lu yıllarda Adana’ya davet edilen Leonardo Da Vinci’nin bölgeye gelerek incelemelerde bulunduğu ve özellikle Toroslar’ı ele aldığı ortaya çıktı.

TÜRKİYE HARİTASI ÇİZMİŞ

Uygur araştırmasında, o zamanki ismi ile Klikya’ya davet edilen Da Vinci’nin, bu çağrı üzerine özellikle Adana’yı işaretlediği bir Türkiye haritası çizdiğini belirtti. Uygur, defterlerin dört sayfasında, Suriye Defterdarı’na hitaben yazılmış iki mektubun kopyası var. Belli ki Defterdar; Toroslar’dan gelen yok edici bir sele karşı nasıl önlem almaları gerektiğini Da Vinci’ye sormuş, usta da yanıt mektubunda öncelikle sel felaketinin tüm dünyada yaşandığından bahsederek, arkasından da devam ediyordu, “(…) ülkenizin bu bölgesinde, beni görevlendirdiğiniz konuda çalışmak üzere amacımıza en uygun olan şehre, Calindra şehrine girdim. Bu şehir Toros Dağları’nın eteklerinde yer alır ve batıya doğru büyük Toros Dağları’nın zirvelerini görür” dedi.

Seyhan ve Ceyhan’ı tek nehir sanmış

DA VİNCİ’NİN haritasından Toroslar üzerinde çokça vakit geçirdiğinin anlaşıldığını belirten Uygur, şunları kaydetti: “Ustanın bölgeye geldiğinin en önemli kanıtı ise İskenderun Körfezi’ni, Seyhan veya Ceyhan nehrini ve hatta Adana’yı açıkça gösteren bir harita çizmiş olması. Ancak Seyhan ve Ceyhan’ı tek nehir zannetmiş. İlginçtir bu harita üzerinde tam Adana’nın bulunduğu yerde bir de köprü var. Bu bilgilerden yola çıkarak sanat tarihinin gelmiş geçmiş en büyük ustasının büyük ihtimalle Adana’ya ama tartışmasız şekilde Aydıncık’a geldiğini, bölgemizin hala sorunu olan sel felaketine çareler düşündüğünü öğreniyoruz.”



Bu Yazıya Tepki Ver