Danıştay, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinin iptal istemini reddetti

istanbul sözleşmesi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti.

thumbnail
İlgili Haber
Kılıçdaroğlu, İstanbul Sözleşmesi için 24 saat süre verdi

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi’nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı’nı “hukuka uygun” buldu. Daire İstanbul Sözleşmesini’nin Cumhurbaşkanı Kararı ile feshinin iptal istemini reddetti.

Oy çokluğuyla (2 karşı oyla) ret verilen kararda, İstanbul Sözleşmesi’nden çekinilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı kararının şekil ve yetki unsurları yönünden hukuka aykırılık görülmediği belirtildi.

Anayasa’nın 104. maddesine göre, uluslararası antlaşmaları onaylama yetkisinin cumhurbaşkanına ait olduğu ifade edildi.

Kararla birlikte İstanbul Sözleşmesi hükümleri bugünden itibaren uygulanmayacak.

KARARA İLK TEPKİ: ANAYASA’YA SON DERECE AYKIRI



Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Danıştay’ın kararıyla ilgili SÖZCÜ’ye konuştu ve bu kararla cumhurbaşkanının aldığı bir kararın yargı denetiminin dışında olduğunun ortaya konduğunu söyledi:

“Maalesef ki Danıştay’ın bu kararı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Cumhurbaşkanın aldığı kararların yargı denetiminin dışında olduğunun açık kanıtı niteliğindedir. Anayasa’ya son derece aykırı şekilde, uluslararası anlaşmadan, cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkılmasını Danıştay’ın uygun bulması cumhurbaşkanının aldığı kararların yargı denetimine tabi olmayacağı anlamına gelir.

Kuvvetler ayrılığı ilkesiyle ilgili de temel bir sorundur bu. Hem de bir hukuk devleti olmadığımızı, her ne kadar anayasada yazsa da, rejimin hukuk sistemine tabii olmadığını ortaya koyan bir karar. Danıştay gibi en yüksek mahkeme tarafından hukukun üstünlüğünü yok sayan açık ikrar niteliğindedir.”

AVUKAT YELDA KOÇAK: “UYAP’TAN KARARA BAKIYORUM. KARARI ANADOLU AJANSI’NDAN ÖĞRENİYORUM”

Davacı avukatlardan Yelda Koçak ise şunları söyledi:

“Şu anda öncelikle çok öfkeli olduğumu belirtmek isterim. Bir yıldan fazla süredir davayı takip ediyorum. Son 2-3 gündür UYAP’tan karara bakıyorum ama taraf olan avukat olarak kararı Anadolu Ajansı’ndan öğreniyorum. Bunun bize neleri hatırlattığının altını çizmek istiyorum.

Daha sonra ayrıntılı değerlendirme yapacağız ama şunu belirtmek isterim ki, biz bu davaları açarken de umudu tek bir mahkemeye bağlamamıştık. Bizim azmimiz, kadınların duruşu, ülkenin dört bir yanından bu davalara gelen kadınlar, avukatlar, hak savunucularıydı bizim umudumuz bağladığımız şey.

Bizim için bitmiş bir süreç yok. Her halükarda bu sürecin kazananı biziz. Biz, dağa taşa İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğimizi yazmıştık, şimdi de mücadele etmekten asla geri durmayacağız.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 20 Mart 2021 Cumartesi İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı olarak feshedildiğini duyurdu. Fesih kararı 23 Mart 2021 Pazartesi günü Avrupa Konseyi’ne de bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada “Fesih kararının” nedeni olarak “Sözleşme’nin eşcinselliği meşrulaştırıyor olması” iddia edildi.

Kadınlar, 20 Mart’tan beri Türkiye’nin birçok ilinde İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaya devam ediyor.

Bu Yazıya Tepki Ver