Demirtaş çıtayı yükseltti: “Ortak adayın hedefi yüzde 50+1 değil, yüzde 80+1’dir”

kemal kılıçdaroğlu ali babacan meral akşener ahmet davutoğlu gültekin uysa temel karamollaoğlu altılı masa selahattinm demirtaş

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2023 seçimlerinde muhalefetin belirleyeceği ortak aday ile ilgili olarak “ortak aday kim olmalı” sorusundan önce “ortak aday nedir” ifadesini kullandı ve Ortak aday tek bir partinin, tek bir kimliğin, tek bir inancın değil, bütün toplumsal kesimlerin ve farklılıkların bileşkesi, 85 milyonun siluetidir. Ortak adayın hedefi yüzde 50+1 değil, yüzde 80+1’dir. Amaç sadece seçimi kazanmak değil, en güçlü toplumsal meşruiyetle geçiş sürecini yönetmektir. dedi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Gazete Duvar için kaleme aldığı yazısında 2023 seçimlerinde belirlenecek ortak aday hakkında görüşlerini dile getirdi. Demirtaş yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Seçim tarihi yaklaştıkça ortak adayın kim olabileceği konuşuluyor, herkes aklındaki ve gönlündeki adayın kim olduğunu söylüyor. Oysa ortak adayın kim olacağından önce, ne olduğunu netleştirmek, “ortak aday kim olmalı” sorusundan önce “ortak aday nedir” sorusunu sormak gerekir.

Ben bu soruyu, aşağıdaki şekilde yanıtlıyorum. Ortak aday bir kişi değil, bir anlayıştır. Tek adamın karşısına çıkacak bir başka tek adam ya da tek kişi değildir. Kolektif aklın sözcüsü, birleşmiş bilincin aktarıcısıdır.

Ortak aday tek bir partinin, tek bir kimliğin, tek bir inancın değil, bütün toplumsal kesimlerin ve farklılıkların bileşkesi, 85 milyonun siluetidir. Ortak aday diğer adayların karşıtı değil, demokrasiyi savunanların rakipsiz adayıdır. Ortak aday tek bir ideolojinin değil, gerçek demokrasinin temsilcisidir. Kamplara bölünmüş, paramparça edilmiş toplumu demokrasi değerlerinde buluşturan kapsayıcı güçtür.

Ortak adayın hedefi yüzde 50+1 değil, yüzde 80+1’dir. Amaç sadece seçimi kazanmak değil, en güçlü toplumsal meşruiyetle geçiş sürecini yönetmektir. Bunun için de sivil ve tam demokratik bir anayasa hazırlanmasına öncülük etmek, o anayasanın toplumun tüm dinamiklerinin katılımıyla yapılmasını sağlamaktır. Ülkeyi demokratikleştirecek sinerjiyi ortaya çıkarmaktır…”

Yazının tamamı için TIKLAYIN