Dereler imdat çığlığı ile akıyor

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hem geçtikleri bölgelerde çevre kirliliğine neden olup, halk sağlığını tehdit eden, hem de aktıkları denizi kirleten akarsuların havaların ısınmasıyla bir önemli sıkıntısı daha ortaya çıktı. Derelerden etrafa yayılan kötü kokular nedeniyle vatandaşlar evlerinin penceresini açamaz oldu.

İstanbul’da havaların ısınmaya başlamasıyla derelerin içinde bulunduğu kötü durum iyice açığa çıktı. Belediyelerin gerekli önlemleri almaması, hem evsel hem de sanayi atıklarının derelere verilmesiyle, su kaynakları adeta öldü. Bazen yeşil, bazen kırmızı, bazen de yeşil akan dereler sadece etraflarını değil, denizi de kirletiyor. Üstelik havaların ısınmasından sonra iyice artan kötü kokular ise derelerin etrafında oturan vatandaşları canından bezdirdi.

ESKİDEN BALIKLAR YÜZERDİ

S.O.S. veren derelerden Ayamama kirlilikle savaşıyor. Çevredeki binalar dere manzaralı olduğu için başta cezbedici görülebilir ama işin aslı öyle değil. Çünkü akarsuda ve yatağındaki çöpler ve atıklara kötü bir koku eşlik ediyor. Kirlilikten en çok etkilenen Kağıthane Deresi’nde bir zamanlar balıklar yüzüyordu, şu anda atıklar nedeniyle rengi kahverengine dönmüş durumda. Ayrıca pis kokular bu derenin de en önemli sorunu.

ATIKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMİYOR

İstanbul Anadolu yakasının en uzun akarsularından Kuşdili Deresi diğer adıyla Kurbağalıdere son dönemde İBB’nin yaptığı çalışmalarla büyük oranda temizlense de sıcakların etkisiyle kötü koku yine de zaman zaman etkili oluyor. Esenyurt’tan başlayan Haramidere’nin Battal Gazi ve Örnek Mahallesi’ni ayıran bölümünde, sanayi atıklarının suya bırakılmasıyla mahalle sakinleri isyan etme noktasına geldi.



Bu Yazıya Tepki Ver