Diyanete Başkanı da bilmezse

Mescid-i-Aksa-ve-Kubbetüs-Sahra
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mescid-i Aksa’da başlayan çatışmalar artarak devam ederken Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş sosyal medya hesabından dün bir paylaşımla Mescid-i Aksa’ya dikkat çekti. Ancak Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş,  Mescid-i Aksa yerine Kubbet’üs-Sahra’nın fotoğrafını paylaştı. Yanlış paylaşım, Murat Bardakçı’nın TRT’ye verdiği “Bu cami Mescid-i Aksa ise ben de Marilyn Monroe’yum” yanıtını hatırlattı.

Mesajında “Yeryüzündeki bütün müminlerin kalbi Mescid-i Aksa’dadır. Bunu tam bir vahdete dönüştürdüğümüzde Kudüs özgür olacaktır” ifadelerini kullanan Erbaş fotoğraf olarak ise Mescid-i Aksa yerine Kubbet’üs-Sahra’yı kullandığı görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu üyesi Murat Bardakçı, 25 Temmuz 2009’da Habertürk Gazetesi için kaleme aldığı yazıda Mescid-i Aksa ile Kubbetü’s-Sahra’yı karıştıran TRT’yi sert sözlerle eleştirmişti.

Bardakçı’nın “Bu cami Mescid-i Aksa ise ben de Marilyn Monroe’yum” başlıklı yazısındaki tepkisi şöyleydi: “Daha açık ifade edeyim: TRT sadece canlı yayınında değil, yayın öncesi tanıtımlarında bile Mescid-i Aksa niyetine Kubbetü’s-Sahra Camii’ni göstermiş ve hatası yüzüne vurulunca da işin doğrusunu söyleyip yazanları “yalan yanlış bilgiler vermekle” suçlayıp bir de hiç sıkılmadan “habercilik skandalı” yaratmakla ithama kalkışmıştır. Son sözüm, TRT’nin “hem suçlu hem güçlü” ifadelerle dolu bu açıklamasını kaleme alanlara: Tanıtımlarınızda gösterdiğiniz cami şayet Mescid-i Aksa ise, ben de Marilyn Monroe’yum ama eğer öyle değilse ya sizler?”

Mescid-i Aksa ve Kubbet’üs Sahra’nın farkları

Günümüzde Harem-i Şerif toprakları üzerindeki bu iki yapıdan çatısı altın kaplama olan Kubbet-üs Sahra‘dır. Çoğu kişi tarafından Mescid-i Aksa olarak bilinir ve ziyaret edilir. Lakin gerçek Mescid-i Aksa, Kubbet-üs Sahra’nın hemen güneyinde yer alan yapıdır.



İki önemli dini yapının yapım yani inşa tarihleri de birbirinden farklıdır. Mescid-i Aksa’nın Hz. Ömer döneminde inşa edildiği varsayılır. Ancak bu önemli yapının Hz. Davut döneminde ilk kez yapımına başlanmıştır. Bazı İslami kaynaklara göre ise Mescid-i Aksa, Hz. Adem döneminde yapılmıştır.

Hz. Ömer döneminde yapımı tamamlanan Mescid-i Aksa, daha sonraki süreçte Emevi halifesi olan Abdülmelik Bin Mervan tarafından restore edilerek, genişletilmiştir.

ki önemli yapıdan bir diğeri olan Kubbet-üs Sahra Emeviler döneminde inşa edilmiştir. Hem Müslümanlar hem de Yahudilerce KUTSAL kabul edilen kaya üzerine yapılmıştır.

Hz. Muhammed (SAV)’in miraç gecesi göğe yükseldiği vakit onla birlikte göğe yükselen kaya parçası olarak bilinen Muallak Taşı üzerine inşa edilen Kubbet-üs Sahra; ortası kubbeli olan sekizgen biçimli bir yapıdır. Yahudiler ise Mesih’in yeryüzüne indiğinde bu kaya üzerinden insanlara sesleneceğine inanırlar.

Bu Yazıya Tepki Ver