AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana yaklaşık 20 bin köy okulunun kapatılması, milyonlarca öğrencinin taşımalı eğitime mecbur bırakılması ve köylerde öğretmen kalmaması eleştirilirken Diyanet’ten itiraf gibi “devletin tek temsilcisi” açıklaması geldi.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Burhan İşliyen, 11 Ağustos’ta iktidara yakınlığıyla bilinen bir kanalda programa konuk oldu. Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’ın haberine göre, İşliyin, “Diyanet’in hak etmediği ithamlarla gündeme geldiğini” savundu. 4-6 yaş Kuran kurslarının “daha çok değerler eğitimi” verdiğini belirten ve bu kursları, “okulöncesi, bir nevi kreş” olarak nitelendiren İşliyen, çocukların bu kurslarda yaşama hazırlandıklarını öne sürdü. Diyanet’in, özellikle Antalya’daki beş yıldızlı otel veya tesislerde düzenlediği kurum içi seminer ve hizmet içi eğitimlere yönelik eleştirileri yanıtlayan İşliyen, aktif 130 bin personel olduğunu ve personellerin bilgisinin sürekli güncellenmesi gerektiğini kaydetti. İşliyen’in, konuşması sırasında “devletin tek temsilcisi” vurgusu yapması ise dikkati çekti. İşliyen, “Pek çok mezrada ve köyde devletin temsilcisi olarak hocalarımızdan, imamlarımızdan başka kimse kalmadı” dedi.
Malumun ilamı: “İnşa edilen yeni rejim açığa çıktı”
İşliyen’in, “Devletin temsilcisi olarak imamlardan başka kimse kalmadı” açıklaması ise eğitimciler tarafından “malumun ilamı” olarak nitelendirildi. Eğitimci Özgür Bozdoğan, İşliyen’in açıklamasının “inşa edilen yeni rejimin açığa çıkması anlamına geldiğini” söyledi. Bozdoğan, “Köylerden öğretmenleri yani bilimi, Aydınlanmayı, çağdaşlaşmayı çekip sadece imamı bıraktığınızda bütün kamusal hizmetlerin de temsilcisi haline geliyor” dedi.
Bozdoğan, “MEB, köylerdeki okulöncesi eğitim kurumlarının açılması için bir düzenleme yaptı. Bu eğitimi kimin vereceğini ısrarla sorduk. Öğretmen yok, okul kapalı. Böyle durumda okulöncesi eğitimi nasıl vereceksiniz? Diyanet İşleri başkan yardımcısı, Milli Eğitim bakanının yanıtlaması gereken soruyu yanıtlamış oldu. Bu, malumun ilanıdır” ifadelerini kullandı.