Dünyanın üçüncü en büyük elmas bulundu

elmas
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küresel elmas devi De Beers’in Botsvana’daki uzantısının bulduğu 1098 karatlık değerli taşın, dünyanın üçüncü büyük elması olduğu belirtildi.

Afrika’nın güneyindeki ülkelerden Botsvana, dünyanın üçüncü büyük elmasını bulduğunu duyurdu. Botsvana merkezli elmas şirketi Debswana tarafından 1 Haziran’da bulunan 1098 karatlık değerli taşın, başkent Gaborone’de Devlet Başkanı Mokgweetsi Masisi’ye gösterildiği belirtildi.

Debswana Genel Müdürü Lynette Armstrong, “Bunun dünyada bulunan en büyük üçüncü değerli taş olduğuna inanılıyor. Bu nadir ve sıradışı taş, elmaslar ve Botsvana bağlamında öyle çok şey ifade ediyor ki. Çok zor durumdaki ulusa umut getiriyor” dedi. Debswana’nın üretimi geçen yıl yüzde 29 azalarak 16.6 milyon karata düşmüştü.

Dünyada bugüne dek ele geçirilen en büyük elmas, 1905’te Güney Afrika’da bulunan 3106 karatlık Cullinan’dı.

En büyük ikinci elmas da 2015’te Botsvana’da bulundu. 1109 karatlık Lesedi La Rona, tenis topu büyüklüğündeydi.

De Beers’in randımanının üçte ikisinden fazlasını karşılayan Botsvana’nın ihracatının yüzde 90’ı elmasa dayanıyor. Geçen yıl koronavirüs pandemisi nedeniyle madenlerin faaliyetlerini askıya almasıyla Afrika’nın güneyindeki küçük ülkenin toplam ham elmas satışı yüzde 30 azalarak 2.1 milyar dolara düştü.



Bu Yazıya Tepki Ver