Düşmanımız kindir Türkçemiz güzeldir

YUNUSEKRE
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

‘Yunus Emre ve Türkçe’ yılı olan 2021 senesi, asırlardır güzel dilimizle gönüllere seslenen tasavvuf ve halk şairinin hatırlanmaya devam edildiği etkinliklere sahne oluyor

Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip tarafından 30 Ocak’ta içinde bulunduğumuz 2021 senesi, vefatının 700. yıl dönümünde ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak ilan edilmişti. 13. yüzyıl ortalarından 14. yüzyılın ilk çeyreğine kadar  Anadolu’da Türkçe şiirin öncüsü olan tasavvuf ve halk şairi Yunus Emre, bu kapsamda düzenlenen etkinliklerle hafızalarda ve gönüllerde asırlar sonra yaşatılmaya devam ediliyor.

UNESCO DA ANIYOR

UNESCO, bu yıl Yunus Emre’yi anma ve kutlama yıl dönümleri arasına aldı. Tekirdağ’da ise Yunus Emre Sempozyumu yapılıyor. Yazar ve araştırmacı Mustafa Tatcı, unutulmaz Anadolu şairinin Türkçe’nin önemli şahsiyetlerinden biri olduğunun altını çizerek, “Yunus Emre, dilimize irfani bir boyut kazandırdı. Her okuyuşumda yeni derinlikler kazanıyorum. Yunus’un takipçisi bir sinema, roman, hikaye ve şiir dili peydah olmalıydı. Maalesef bunu yapamadık. Belki bu yıl vesilesiyle aklımız başımız gelir de yeni bir dile ve üsluba kavuşuruz” dedi.

Bu yılın başlığı: ‘Dünya dili Türkçe’

TÜRK Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Yunus’un Türkçe için büyük önem taşıdığını belirterek, “O eserlerini Mevlana ve Hacı Bektaş’tan farklı olarak Türkçe yazdı. Bu yüzden Cumhurbaşkanımız bu yılın adını ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ başlığını ise ‘Dünya dili Türkçe’ olarak koydu” ifadelerini kullandı.



Bu Yazıya Tepki Ver