Ekmeğinize sahip çıkın

ekmek

Toplu tüketim yerlerinde ekmek israfını önleme planları oluşturulması gerektiğini dike getiren TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, “Tarımsal kayıp dahil dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıda israf oluyor. 8 kişiden biri aç uyuyor. 20 binden fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor” dedi.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül; hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhaneleri gibi toplu tüketim yerlerinde “ekmek israfı önleme planları” oluşturulması ve hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Üretimin talebe göre planlanmasının önemine dikkat çeken Akgül, “Raf ömrü uzun kaliteli ekmek üretilmesi, ekmeklerin fırında veya satış yerinde uygun koşullarda saklanmasının sağlanması lazım. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, her yıl yaklaşık 1 trilyon dolarlık gıdanın tüketicilere ulaşmadan kaybediliyor. Dünya genelinde tarımsal kayıplar dahil çöpe giden ve israf olan gıda miktarı yıllık 1,3 milyar ton. Bu miktar, tüm Sahraaltı Afrika bölgesinde üretilen yiyecek miktarına denktir” açıklamasını yaptı.

2050’DE NÜFUS 9.1 MİLYAR

Rapora göre dünyada her gün 8 kişiden biri aç uyuduğunu dile getiren Akgül, “20 binden fazla çocuk açlık ve yetersiz beslenmeden hayatını kaybediyor. Küresel ölçekte israf edilen yiyeceklerin yalnızca dörtte biri kurtarılabilse dünyadaki 821 milyon aç insan doyurulabilir. Gıda kayıpları, sosyal ve ekonomik etkilerinin yanı sıra, doğal kaynakların tükenmesine ve olumsuz çevresel etkiye de yol açıyor. 2050 yılında dünya nüfusunun yaklaşık 9,1 milyar olacağı hesaplanıyor. Bu sebeple küresel gıda üretiminin artırılması ve adil dağılımının sağlanması üzerinde uzlaşılan küresel bir meseledir. Buna karşın gıda üretiminin artırılması toprağın verimliliği, erozyon, temiz su kaynakları ve biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmekte” diye konuştu.

BAYATLASA DA KULLANILMALI

Gıda israfına engel olmak için saklamanın önemine dikkat çeken Prof. Dr. Aziz Akgül, “İhtiyaçtan fazla gıda ürünü alınmamalı, alınanlar iyi korunmalı. Ekmek dilimlenerek tüketilmeli, kuruyan ekmekler israf edilmemeli. Galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde yemek, pasta ve tatlı yapımında kullanılmalı. Hastane, yatılı okul, askeri birlik ve öğrenci yemekhanelerinde ekmek israfını önlemek için talebe göre plan yapılmalı. Toplu yemek tüketim yerlerinde ekmeğin dilimlenmiş veya küçük yuvarlak ekmek olarak verilmesi, self servis tezgahlarında ekmeğin baş tarafta değil, yemeklerden sonra yer alması sağlanmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.