Ekonomi yönetiminde çatlak mı var?

lutfi-elvan-recep-tayyip-erdoğan
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İhtiyaç kredilerinin sınırlandırılmasında BDDK ile bankalar anlaşamadı; Bloomberg, bankalarla BDDK arasındaki farklılığın, ekonomi yönetiminde kredilerle ilgili farklı görüşlerin mevcudiyetinin işareti olabileceğini de kaydetti. Haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizin indirilmesini istediği, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın ise ihtiyaç kredilerinin sınırlandırılmasını hedeflediği hatırlatıldı.

WELLS FARGO “MERKEZ BANKASI’NDA YENİ TASFİYELER OLACAK” DEMİŞTİ

Amerikan bankası Wells Fargo, Türkiye ekonomisine ilişkin yayınladığı Ağustos 2021 raporunda, Erdoğan’ın 4 Ağustos 2021 tarihinde yaptığı “faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamasını hatırlatılmıştı.

Bu iddia Amerikan bankası Wells Fargo’nun Ağustos raporunu akla getirdi. Banka Ağustos raporunda, Cumhurbaşkanı’nın “faizleri düşürünce enflasyonun da düşeceği” şeklinde geleneksel olmayan bir para politikası görüşüne sahip olduğunu aktararak, geçmişte Erdoğan’ın benzer açıklamalarının ardından Merkez Bankası (TCMB) yetkililerinin tasfiye edildiğine ve yerlerine kendisinin faizle ve para politikasıyla ilgili görüşlerini uygulaması daha muhtemel kişilerin atandığına işaret etmişti.

thumbnail
İlgili Haber
Wells Fargo’dan Türkiye raporu: Dolar 10 lira olacak

BloombergHT kanalından Sefer Yüksel, son dönemlerde ihtiyaç kredilerindeki hızlı artışı frenlemek için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi banka temsilcilerinin 2 Eylül Perşembe günü bir araya geldiğini yazdı.

BDDK yetkililerinin ihtiyaç kredilerindeki artışın enflasyon ve cari açık tarafındaki olumsuz yansımalarının altını çizdiğini, toplantıya katılan bankaların ise geçen yılın ağustos ayı ile bu yılın ağustos ayı kıyaslandığında ihtiyaç kredilerindeki artışın yüzde 15 olduğunu ve aynı dönemde enflasyonun yüzde 19 olduğunun altını çizdiklerini belirtti.



thumbnail
İlgili Haber
İhtiyaç kredileri sınırlandırılıyor

Bloomberg haber ajansından Aslı Kandemir ise toplantıya katılan bankaların BDDK’nın ihtiyaç kredilerin sınırlandırılması talebine karşı çıktıklarını belirtti. Toplantı tutanaklarını gördüğünü belirten Kandemir, banka yöneticilerinin kredilerdeki artışın enflasyonun altında kaldığını söyleyerek kendilerini savunduklarını aktardı.

HANGİ ÖNLEMLER KONUŞULDU?

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, kredileri sınırlandırmaya yönelik olarak komisyon ve ücretlerin artırılması ile kredilere limit getirilmesinden söz etti. Merkez Bankası’nın belirli bir seviyenin üzerindeki ihtiyaç kredileri için bankalara ek zorunlu karşılık oranı uygulaması da masadaki seçeneklerden biriydi…

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir