YÖK, Mısır’daki şeriat eğitimi veren El Ezher ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversitesi’ne 2015 yılından bugüne kadar verdiği denkliği iptal etti.
Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Mısır’da dini eğitim veren El Ezher Üniversitesi ve Suudi Arabistan’daki Medine İslam Üniversitesi’nde eğitim alanlara doğrudan denklik verilmesi uygulamasından vazgeçti. 2015 yılından beri, bu üniversitelerden mezun olanların diplomalarına Türkiye’de denklik veriliyordu.
Prof. Dr. Yekta Saraç’ın YÖK Başkanı olmasından sonra bu üniversiteleri bitirenlere doğrudan denklik verilmeye başlandı. Bu uygulama 2021 yılının Şubat ayına kadar devam etti.
Yeni Şafak‘ın haberine göre, 2021 yılının Şubat ayında alınan kararla eski uygulamaya geçildi ve 2019, 2020, 2021 yılında verilen denklikler iptal edildi.
Şartlı denklik geri döndü
2021’in Şubat ayından itibaren şartlı denklik uygulaması fiilen geri döndü. Bu tarihten sonra denklik başvurusu yapan El Ezher Üniversitesi mezunları ise karara tepki gösterdi.
El Ezher Üniversitesi’ni bitiren bir kişinin YÖK’e yaptığı denklik başvurusu üzerine aldığı yanıtta kurum tarafından şöyle denildi:
“Mısır, Al Azhar University üzerinden yapmış olduğunuz denklik başvurunuz Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Tanıma ve Denklik Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde incelenmiştir.
Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 06.04.2022 tarihli toplantısında; Türkiye’deki bir üniversitede ‘Tefsir Tarihi ve Usulü, Hadis Tarihi ve Usulü, Hadis I, Tefsir I, İslam Tarihi I, Dinler Tarihi’ derslerini tamamlamanız ve başarılı olduğunuzun belgelenmesi halinde denklik işleminizin yapılmasına karar verilmiştir.
Bu kapsamda kurulumuzca yapılacak yerleştirme işleminde göz önünde bulundurulmak üzere ‘İlahiyat’ bölümü bulunan üç devlet üniversitesi tercihinizi yaparak kurulumuza bildirmeniz gerekmektedir.”
Denkliğin yeniden tanınması için YÖK’ün “lisans tamamlama” şartı kararından vazgeçmesi gerekiyor.