Erdoğan: “Cumhuriyet Halk Partisi, bir milli güvenlik sorunudur”

recep tayyip erdoğan hande fırat zafer şahin ahmet hakan abdülkadir selvi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Cumhuriyet Halk Partisi, bir milli güvenlik sorunudur” dedi. Yunanistan‘la gerilime de değinen Erdoğan, “Adalar’ı silahlardan arındırmaları şart. Lozan’a göre bu adalar özel statüye tabiler. Bizim ABD’den beklentimiz, Yunanistan’ı yanlış hesaplara sokmaması.” ifadelerini kullandı. Ekonomiye ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı, “Faizde yukarı çıkmak yok, bu enflasyonu da indirecek” çıkışını yineledi.

CNN Türk ekranında Ahmet Hakan, Hande Fırat, Zafer Şahin ve Abdulkadir Selvi’nin sorularını yanıtlayan Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Mersin’deki terör saldırısı

Şehit Polisimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralımıza şifalar temenni ediyorum. Polislerimiz ve bekçilerimiz kahramanca mücadele verdiler. CHP’nin bu teröristlerden biri geçmişte gazeteci olarak savunmuş olması gündeme geldi. Devlerin sözüne kulak verselerdi böyle utanılacak duruma düşmezlerdi. Ancak utanmaları yok. Yargı bunları terörist oldukları için mahkum ediyor veya tutukluyor.

Resmi internet sitelerinde de tutuklu gazeteci diye gösterdikleri raporu hale gösteriyorlar. Yani hala teröristin arkasındalar. Bu teröristin çantasında kamera taşıdığını yazmışlar. O terörist sırt çantasında taşıdığı keleşle yaptı. ‘Bunların yaptığı hükümet eleştirmesi değil, devlet düşmanlığı’ derken bunları kast ediyorum. CHP milli güvenlik sorunudur. Bu oyuna gelmeyeceğiz. Bunların mutlaka terörle, dağla bağlantısı var. Bunları bileceğiz, adımları ona göre atacağız. Bunlar yaptıkları “sokağa çıkın” demek suretiyle gençlerin ölmesine sebep olmadı mı?

Yunanistan’a tepki

Yunanistan, NATO’da beraber olduğumuz bir ülke ama Türkiye’de NATO’da olan bir ülke. Biz NATO’da ilk 5 içerisindeyiz. Hem yaptığımız ödemelerle, hem kara kuvvetleriyle NATO’da bu kadar önemde olan bir ülkeyiz. ABD’nin bu adalara bu kadar silah, mühimmat göndermesi kabul edilebilir bir şey değil.

Uluslararası yargı yolunu bunların tıkadıklarını görüyoruz. Bu Adalar’ı silahtan arındırmaları şart. Lozan’a göre buralar özel statüye tabi. Bizim Amerika’dan beklentimiz Yunanistan’ı yanlış hesaba sevk etmemesi ve uluslararası toplumun manipüle edilmesine izin vermemesidir.



Doğu Akdeniz

Amerika’nın Güney Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunu kaldırmasının ne içerik ne zamanlama bakımından izahı yoktur. Rum Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz’de barış ve istikrarı tehdit eden adımlarını görmezden gelen hatta teşvik eden Amerika, bu adımıyla adada silahlanma yarışına yol açacaktır. Biz de Kuzey Kıbrıs’ta ne gerekiyorsa bu adımları attık.

Putin’in ‘nükleer’ açıklaması

Nükleer savaşa gitmenin bedeli, faturası felaket. Bunu konuşmayı bırak, düşünmemek gerekir. Diplomasi yoluyla bu işi çözmek, en isabetli adım olacaktır

Tahıl sevkiyatı

Biz şu anda özellikle tahılı az gelişmiş, fakir ülkelere nasıl aktarırız bunun gayreti içinde olduk. Yüzde 80 maalesef zengin ülkelere gitti. Bu da sayın Putin’i ciddi manada rahatsız etti. Bundan sonraki süreçte umuyoruz ki fakir ülkelere gönderebilelim, neticeye varalım.

Ukrayna’da ‘referandum’

Barış için ben umutsuz değilim ama bir anda netice alırız dersek bu da hayal olur. Referandum olayı sıkıntıyı getiriyor. Böyle bir referanduma gidilmeseydi de bunları diplomasi yoluyla çözebilseydik, çözebilselerdi. Zelenski 4 bölge ile ilgili desteklerimizi işitiyor. Putin ile görüşerek bu sorunu çözmemizi istiyor. Putin ile bu konuyu yarın etraflıca ele almayı düşünüyorum. Ukrayna’nın işgal altındaki bazı bölgelerindeki referandum kararı daha endişe verici. Diplomasi çabalarını zora sokuyor. Burada bir ilhak olabilir. Tanıdığım Sayın Putin kafasına bir şeyi koyduysa yapar

F-16 açıklaması

Sayın Biden, kendi düşüncesinin F-16’ları ve diğer bütün parçaları vermekten yana olduğunu söyledi. Özellikle Savunma Bakanlarının yaptığı görüşmelerde bu istikamette yanıtlar alıyoruz. ‘Cumhuriyetçilerden destek alamıyoruz’ gibi yanıtlar aldık. Bu ziyaretimde cumhuriyetçilerle görüşmelerim oldu. Burada bana olumlu görüşmelerim oldu. Ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler. ‘Bu akşam döner dönmez, Türkiye’ye karşı olan tavrı olan kişi ve kişilerle görüşmeler yapacağız’ dediler. Biden’ın sözünden hareketle netice bekliyoruz.

Suriye’ye operasyon sorusuna yanıt

Suriye’de terör örgütü milli güvenliğimizi tehdit etmeye devam ederse bizim kararlı mücadelemiz devam edecektir. Sahada her türlü tedbiri alıyoruz. Bizim için esas unsuru milli güvenliğimiz oluşturuyor. Milli güvenliğimizi tehdit eden yerlere karşı gerekli adımı atarız

Suriyeli sığınmacıların dönüşü

Yaptığımız briket evlere insanlar yavaş yavaş taşınmaya başladı. Alt yapısı ile her şeyi ile briket evler yaptık. Isınma noktasında da güneş enerjisi ile ısınma projesi yaptık. Suriyeliler için onurlu bir geri dönüş hazırlamamız lazım. CHP gibi ‘biz geldiğimiz gibi bunları Suriye’ye süreceğiz’ diyemeyiz. İnsani muamelemizi sürdüreceğiz. Yunan’ın baktığı gibi de göremeyiz. Botları nasıl şişlediklerini görüyoruz. 

Sosyal konut projesi

Bir şey daha yapma durumumuz var. Arsamı alır, evimi kendim yaparım diyenlere mevcut rakamı artırmak sureti ile kuraya tabi tutarak istiyoruz ki vatandaşlarımıza bu sayıyı artırarak imkan tanıyalım. Kura çekiminden önceye yetiştireceğiz çalışmayı. Ben dün akşam Murat Bey’e talimatı verdim, çalışmaları başlat, bunun duyurusunu yapalım. Biz seçim sonrası ikinci bir etabı başlayabiliriz demiştim. Şartlar bizi öyle bir zorluyor ki arsalar verelim, vatandaşımız kendisi yapsın diyoruz. Bizim parasal olarak bir sıkıntımız yok. Biz bunları yaparız.

Faiz açıklaması

Şubatı bile değil, ocaktan itibaren bunun emarelerini rahat göreceğiz. Bir defa ben enflasyondan önce faize bakıyorum. Faiz noktasında yüzde 12’ye indirdik. Buradan tüm yatırımcılara çağrımı yine yapıyorum. Eğer yatırımcıysan kamu bankaları başta olmak üzere, şu an faiz yüzde 12’ye indi. Bundan sonra yukarı çıkma yok, daha da aşağı inecek. Bu enflasyonu da indirecek. Bir yatırımcı neyi arar? Yapacağı yatırımda düşük faiz arar. Düşük faizle yatırımını yap, ülkenin büyümesine katkı sağla.

Ben çok açık söyleyeyim. Bu yüzyıl, Türkiye yüzyılı olacak. Dünyada şartlar nedir, Avrupa’da durum nedir görüyorsunuz. Türkiye bu sıkıntıları yaşamadı. Dengeli ve güçlü bir büyüme kaydettik. Ekonomi modelimiz büyümenin devamını ispatlayacak. Bunu da herkes görecek.

2022 yılında büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyorum. Tabii bu bir ortalama rakamdır, daha iyisi olacak ama daha kötüsü olmayacak

Asgari ücret

Şimdi yapmış olduğumuz asgari ücret tespit rakamlarında son tespiti aralıkta yapacağız. Arkadaşlarımız çalışıyorlar, değerlendirmeleri yapıp yıl sonu itibarıyla adımları atacağız. 2023’e girerken çok daha güçlü bir şekilde gireceğiz. Bir defa tereddüt etmeden asgari ücreti yükseltirken, yapılan artışın maliyeti işverenin üzerine bırakmadık, onu da biz üzerimize aldık. 2023 yılında uygulanacak asgari ücret için önümüzdeki ay asıl tespiti yapacağız. Rakam konusunda hiç endişe edilmesin.

EYT

Vedat Bey’in alanına girmeyeyim. Çalışmanın sonuna geldiklerini biliyorum. Bize sunduklarında da değerlendirmeyi yapacağız.

Sinop’a nükleer santral

Bu konuda bir sıkıntı yaşamayacağız. Tasarruf çağrısı yapmadım, yapmayacağım. Zaten israftan kaçalım. Bizim zaten fakir fukaraya gerek elektrikte, gerek doğalgazda, destek veriyoruz. Karadeniz gazı bu kış devreye girerse, bizim işimiz daha kolay olacak. Bizim Rusya’yla ile bir sıkıntımız yok. Doğalgazımız Rusya’dan geliyor. Bu arada Akkuyu devam ediyor. Orada da biz Ruslarla beraber çalışıyoruz 1. tribün 2023 içinde İnşallah yetişecek. Diğer tribünlerde 2028’e kadar bitecek. Biz Sinop’ta da yeni bir nükleer enerji santrali adımını atacağız. Bu konuda da Putin’le görüşmelerim oldu. Doğalgazda olsun, nükleerde olsun, dayanışmamız sürecek. Sinop nükleer için Bakanlar arasında görüşmeler sürüyor.

Bu Yazıya Tepki Ver