Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, dar gelirlilere yönelik “Askıda Fatura” projesiyle ödül alan, Covid-19 salgınında, ihtiyaç sahipleri için topladığı yaklaşık 6,2 milyon liralık yardıma devlet tarafından el konan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nu hedef aldı; “Acaba bu alanlarda attıkları bir adım var mı? Ya bir şey yap. Bir suyu akmayan musluğu açmakla biz hizmet ettik diyemezsiniz. Milleti aldatmayın. Ülkenin darda kalmışına elinizi uzatın. Bu tür şeyleri yapın biz de sizleri alkışlayalım. Ama yok” diye konuştu. İBB’nin topladığı yardımlara el konulmasının ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “O gün bu parayı ihtiyaç sahiplerine dağıtmayıp kamuya geçirenlere, o zor günleri yaşayan ve yaşamaya devam eden binlerce insan beddua edecek. Beddua aldılar.” demişti.
Erdoğan, İstanbul’da Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri temel atma töreninde konuştu.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
“Bugün sosyal hizmet şehri projesinin temelini atmak için bir aradayız. Burada bir duruma dokunmadan geçmeyeceğim, bu işler bizim işimiz. Belediye başkanlığımda Kayışdağı’da bir Darülacezenin açılışını yapmıştı. Şuandaki malum iktidar, aynı şekilde temelini atacağımız adımlarla süreci devam ettiriyor. Tabii bir şeyi sormam lazım İstanbul’un şu anda Büyükşehir Belediye Başkanlığını üstlenmiş olan kişi veya kişilerin acaba bu alanlarda attıkları bir adım var mı? Ya bir şey yap. Bir suyu akmayan musluğu açmakla biz hizmet ettik diyemezsiniz. Milleti aldatmayın. Ülkenin darda kalmışına elinizi uzatın. Bu tür şeyleri yapın biz de sizleri alkışlayalım. Ama yok.
Bakın burada şimdi yatay mimari anlayışıyla inşa edilecek projemiz, bağışçılar, sağlıklı ve yatağa bağlı sakinler koruma altındaki çocuklardan oluşan bine yakın sakiniyle insanımıza hizmet verecektir. Rehabilitasyon ünitesinden cami kilise ve havranın da yer aldığı ibadethanelerine kadar tüm birimleriyle bu proje Darülacezenin kuruluş amacına ve tarihine yakışır bir eser olacaktır. Tabii Darülaceze gayrimenkul gelirleri ve eğlence vergisi payı yanında asıl hayırseverlerin bağışlarıyla faaliyetlerini yürüten bir yerdir. Biz bu dönemde milli bütçeden de katkı vermek suretiyle Darülacezeyi çok daha güçlü bir karaktere ve yere kavuşması noktasında adımımızı attık. Sosyal hizmet şehrimizin inşasında da en büyük desteği devletin yanında bağışçılardan bekliyoruz. İnşallah en birliği ile bu güzel projeyi kısa sürede tamamlayarak milletimizin hizmetine sunacağız. Rabbimden Darülacezemize yapılan tüm bağışların huzurunda kabulünü hayra sevaba tebdilini niyaz ediyorum.
Kurallar önemlidir. Maddi imkanlar önemlidir. Bireylere değer vermek önemlidir. Ama bunlar sadece günü kurtarır. Ailenin merkezinde olduğu güçlü bir sosyal yapı olmadan bunların hiçbiri geleceği kurtarmaya yetmez. Bizim önceliğimiz medeniyet mirasımıza , inanç ve kültür değerlerimize sarılarak dezavantajlı gruplar dediğimiz engellilerimizi, yaşlılarımızı, kimsesiz çocuklarımızı sosyal yapımız ,içinde yaşatmaktır. Buna rağmen kimsesiz kalan yardıma veya desteğe muhtaç olan vatandaşlarımızı da kurduğumuz müesseseler vasıtasıyla insani hayat sürebilecekleri imkanlara kavuşturmaktır. İnşallah Darülaceze sosyal hizmet şehri inanarak söylüyorum dünyada bu işin tek örneği olacak bittiği anda.
“Hamdolsun bugün Türkiye, dünyanın en iyi işleyen en kuşatıcı sosyal destek sistemine sahip ülkelerinden biridir. Benzeri yok. Eğer şu dünyayı tanımışsam biliyorsam ülkemiz gibi bir başka örnek dünyada yok.
“Aile yapısında dağılma ve aşınma nesilden nesile aktarılan değerlerimizin geleceğinde de bir belirsizliğe ne yazık ki yol açmıştır. Eğitim önce ailede başlar. Daha ileri gidiyorum ana karnında başlar. Oradan başlayıp doğumla gelişen bir eğitim dünyası. Okul tek başına bunu yapamaz. Ailede atılan temelin üzerinde inşasını yürütür. Ailede verilmesi gereken değerler eksik kaldığı zaman okullar arzu ettiğimiz milli manevi ahlaki medeni, manevi, insanı, medeni hasretlere sahip çocuklar yetiştirme konusunda zorlanıyor. Bunun için önümüzdeki dönemdeki önceliklerimizin başına ailenin güçlendirilmesini eğitimin içeriğinin buradaki eksiklerin telafi edileceği şekilde geliştirilmesini kültürümüze sahiplenilmesini yerleştirdik. Batı’nın düştüğü hataya inşallah biz düşmeyeceğiz. Batı tarzı bir güvenlik ve refah anlayışı uğruna aileden başlayarak tüm sosyal yaşantımızı, inancımızı feda edecek şekilde köklerimizle bağımızı koparmayacağız. ”
İSTANBUL VE ANKARA’DA YARDIMLARA EL KONULDU. iMAMOĞLU, “BEDDUA ALDILAR” DEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Covid-19 salgınında ihtiyaç sahipleri için topladığı yaklaşık 6,2 milyon liralık yardım devletin kasasına geçmişti.
İstanbul ve Ankara dahil olmak üzere bazı CHP’li büyükşehir belediyeleri, salgından ekonomik olarak etkilenenler için yardım kampanyası başlamış ancak İçişleri Bakanlığı, valilikten izin alınmayan kampanyaların geçersiz olduğu yönünde genelge yayımlamış ve banka hesaplarına bloke konmuştu.
İBB, ‘Birlikte Başaracağız’ kampanyası kapsamında 6 milyon 212 bin 511 lira 14 kuruş toplamış ancak paranın bloke edilmesinin ardından İstanbul Valiliği Denetim Komisyonu, paraların hak sahiplerine iadesini istemişti.
Raporda, Yardım Toplama Kanunu’nun 29’uncu maddesinde “İzinsiz toplanan mal ve paralara el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir” hükmünün yer aldığı belirtilmiş, Fatih Kaymakamlığı’nın 8 Şubat 2022’de İBB’ye gönderdiği yazıya göre ise, belediyenin altı banka hesabındaki 6 milyon 212 bin 511 TL, 100 İsveç Kronu ve 40 avroya el kondu, para, İstanbul Defterdarlığı’na ait üç hesaba aktarılmıştı
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, söz konusu kararı o günlerde şöyle yorumlamıştı: “O gün bu parayı ihtiyaç sahiplerine dağıtmayıp kamuya geçirenlere, o zor günleri yaşayan ve yaşamaya devam eden binlerce insan beddua edecek. Beddua aldılar.”