Erdoğan: “Maraş’ta hayat yeniden başlayacak”

erdoğan 2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yılı etkinliklerinde konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47. yıl dönümüne ilişkin olarak, “20 Temmuz zulme son verilen ve adaya barışın geldiği kurtuluş günüdür” dedi.

Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:

Erdoğan, Kapalı Maraş’la atılacak adımlardan söz ederek “Maraş’ta hayat yeniden başlayacak. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır” dedi.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs konusundaki sözlerini tutmadığını belirten Erdoğan, “Ne dışarıdan verilen mesajların ne de içeriden yürütülen girişimlerin bizim nazarımızda boş teneke gürültüsünden öte bir kıymeti yoktur. Geçen gün beni arıyorlar, ‘Ayın 20’sinde Kuzey Kıbrıs’ta konuşma yapacak mışsınız?’ Ee, ‘Herhalde orada rahatsızlık verici bir konuşma olmaz’ Bunun iznini herhalde sizden alacak değiliz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin Kıbrıs’ta adil ve kalıcı çözüm için her türlü çabayı gösterdiğini” ifade eden AKP’li Cumhurbaşkanı, “Rum tarafı gerçeklerden kopuk, maksimalist, samimiyetsiz ve şımarık yaklaşımını sürdürmekte ısrarcıdır. Rumlar, Kıbrıs Türkü’nü azınlık olarak görme, eşitlik temelinde çözümü reddetme gafletinden bir türlü uyanamadılar” diye konuştu.

Erdoğan, Kıbrıs’taki müzakereler için de “Bizden kimse geriye dönüş beklemesin. Yeni müzakere süreci ancak iki devletli çözümle yürütülür” açıklamasında bulundu.



“Maraş’ta hayat yeniden başlayacak” diyen Erdoğan, “Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen çalışmalar ışığında artık Maraş’ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır” diye konuştu.

Kapalı Maraş’ı açma kararı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Barış Harekatı ile Anavatan Türkiye’ye dil uzatanlar, tarihi gerçekleri çarpıtmaya devam ediyorlar.” dedi.

Kıbrıs’ın bir parçası olan Kapalı Maraş’ı açma kararının yıllardan beridir mallarına ve mülklerine gidemeyen eski sakinlerinin ve hak sahiplerinin mülklerinin iadesini mümkün kılacağını ve son derece önemli bir açılım olduğuna dikkati çeken Tatar, “Amacımız, buradaki mağduriyeti gidermektir. Kapalı Maraş açılımı, Taşınmaz Mal Komisyonu üzerinden mülkiyet haklarına saygılı ve hukuka uygun bir şekilde gerçekleştirilecektir. Bu çerçevede, Bakanlar Kurulumuz tarafından kabul edilen kararla Kapalı Maraş’ın yüzde 3,5’ine tekabül eden bölgenin, askeri bölge statüsü kaldırılarak Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla iade talebiyle başvuran hak sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır.” dedi.

“Kıbrıs Adası etrafında kıta sahanlığımızdaki doğal kaynaklara eşit hak sahibi olarak Anavatan Türkiye ile birlikte sahip çıkma kararlığı içerisindeyiz.” ifadesini kullanan Tatar, Mavi Vatan’ın, Anavatan Türkiye ile aralarındaki bağları perçinleyen, Doğu Akdeniz’deki ulusal çıkarlarının korunmasında, hak ve hukuklarının müdafaasında çok önemli bir stratejik boyut olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümü etkinlikleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı.

Girne Kapısı’ndaki Atatürk Anıtı’nda düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Tatar’ın yanı sıra, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, bakan ve milletvekilleri katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, anıt özel defterini imzaladı. Erdoğan, deftere şunları yazdı:

“Aziz Atatürk,

Bugün hem Kıbrıs Türk halkıyla güç ve gönül birliği içinde gerçekleştirdiğimiz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 47’nci yıl dönümünü kutlamak hem de mübarek Kurban Bayramımızı idrak etmek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeyiz.

Ada’yla ilgili kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde gerçekleşen bu ziyaret Anavatan Türkiye olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin huzuruna, refahına ve istikbaline verdiğimiz önemin bir nişanesidir.

Türk milleti nasıl 47 sene önce katliam tehdidiyle karşı karşıya bırakılan Kıbrıs Türk halkının imdadına koşmuşsa bugün de yarın da elindeki tüm imkanlarla Kıbrıslı kardeşlerinin yanında olmayı sürdürecektir.

Kıbrıs Türkü’nün hak, adalet ve özgürlük davasını uluslararası planda da zafere taşıyana kadar mücadelemize kararlılıkla devam edeceğiz.

Ruhun şad olsun.”

Bu Yazıya Tepki Ver