Erdoğan; Macron, Merkel ve Johnson ile görüştü

macron erdoğan
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, liderler zirvesinin yapılacağı Brüksel’deki NATO karargahında ilk görüşmeyi Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile yapan Erdoğan, daha sonra İngiltere Başbakanı Johnson ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. Erdoğan, TSİ 18.00’da ABD Başkanı Biden ile de bir görüşme gerçekleştirecek.

Macron ile görüşme

NATO liderler zirvesinde Fransa ile Türkiye Cumhurbaşkanı’nın görüşmesinin ardından ilk açıklamalar geldi.

Aralarındaki gerilimler ayyuka çıkan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında Brüksel’deki NATO zirvesinde gerçekleşen yüz yüze görüşmenin ardından Élysée Sarayı’ndan açıklama yapıldı.

Görüşmenin beklenenden daha uzun sürdüğüne dikkat çekerek iki liderin Suriye ve Libya konusunda birlikte ilerlemeye istekli olduklarını söylediklerini aktaran açıklamaya göre Macron, Erdoğan’a, müttefikler arasında NATO içindeki değerler, ilkeler ve kurallar konusunda stratejik bir netleşme ve İslam’la ilgili tartışma hakkında netleşme gereğini teyit etti.

Açıklamaya göre Macron, Erdoğan’a NATO müttefiklerinin ortak stratejileri netleştirmesi gerektiğini tekrar belirtti.



Erdoğan ile görüşmenin İslam bağlamında meseleleri açıklığa kavuşturmayla ve Libya ile Suriye’de birlikte çalışmaya yönelik ortak amaç ortaya koymayla sonuçlandığını aktaran Macron, “Fransız laikliği ve Cumhuriyetin değerleri istismar edilmemelidir” vurgusunu yaptı.

Boris Johnson ve Merkel ile görüşme

Öte yandan Erdoğan, Brüksel’de Macron’dan sonra bir görüşmeye daha girdi. Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü.

Erdoğan’ın bugün gerçekleştirdiği bir diğer kritik toplantı da Almanya’nın Eylül ayında koltuğu devredecek olan başbakanı Angela Merkel’leydi. Görevini bu yılın sonunda bırakacak olan Merkel, Erdoğan ile AB-Türkiye ilişkilerini görüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel’le ikili görüşme yaparken iki lider farklı konuları masaya yatırdı. Almanya hükümet sözcüsü Erdoğan ile Merkel’in AB-Türkiye ilişkilerini ve Kıbrıs sorununu gündeme getirdiğini aktardı.

Sözcünün açıklamasına göre Merkel ve Erdoğan 24-25 Haziran’daki AB zirvesi öncesinde AB-Türkiye ilişkilerinin durumunu ve BM öncülüğünde Kıbrıs sorununu çözmek için yürütülen çalışmaları da görüştüler.

Bu Yazıya Tepki Ver