Erdoğan Suudi Arabistan’a “yeni dönem” umuduyla gidiyor: “İki kardeş ülke olarak…”

erdogan-kktc-ucak
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’a hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Suudi Arabistan ile yeni dönemin başlaması gayreti içerisinde olacağız. İlişkilerimizin geçmişin de üzerine çıkacağına inanıyorum” dedi. Son yıllarda ilişkilerin donma noktasına geldiği Türkiye-Suudi Arabistan hattında normalleşme başlıyor. Son dönemde iki ülke arasında karşılıklı iyi niyet sinyalleri verilirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Suudi Arabistan’a gitmek için yola çıktı.

Hareketi öncesinde Atatürk Havalimanı’nda gazetecilere konuşan Erdoğan, “Ziyaretim, iki kardeş ülke olarak yeni bir iş birliği dönemini başlatma yönündeki ortak irademizin tezahürüdür. Ziyaretim vesilesiyle Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini tüm boyutlarıyla gözden geçireceğiz” dedi.

“Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik, kültürel ilişkilerin artırılması noktasında yeni bir dönemin başlaması için gayret içerisinde olacağız” değerlendirmesinde bulunan Erdoğan, şöyle devam etti:

Ticaret, yatırımlar ve müteahhitlerimizin başarıyla yürüttükleri projeler anlamında da Suudi Arabistan özel konuma sahiptir. Son 20 senede müteahhitlerimiz 24 milyar dolara ulaşan projelerdir. Türkiye-Suudi Arabistan ilişkilerini tüm boyutlarını gözden geçireceğiz. Sağlık, savunma sanayi, tarım teknolojileri, finans gibi alanlarda işbirliğimizi artırmanın müşterek menfaatimize olduğunu görüyor ve inanıyorum.

GEÇMİŞTE OLDUĞUNUN DA ÖTESİNE…

İnşallah bu hususları görüşecek, enine boyuna değerlendireceğiz. Körfez bölgesindeki kardeşlerimizin istikrar ve güvenliğine kendi istikrar ve güvenliğimiz kadar önem verdiğimizi her vesile ile ifade ediyoruz.



Suudi Arabistan’ı hedef alan İHA ve füze saldırılarını bir kez daha kınıyorum. Terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu, bölgemizdeki ülkelerle teröre karşı işbirliğine verdiğimiz önemi her fırsatta altını çiziyorum.

Gerek Hadim’ül Haremeyn’in gerekse veliaht prensle yapacağımız görüşmelerde bu konuları ele alacağız. İlişkilerimizi geçmişte olduğunun da ötesine taşıyacağımıza inanıyorum.

Bu ziyaretimiz yeni bir dönemin kapılarını aralayacaktır. Ziyaretimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

BM GENEL SEKRETERİ ANTONİO GUTERRES’İN ZİYARETİ

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Türkiye ziyaretini değerlendiren Erdoğan, “Bölgede barışın yakın olması temennisi içerisindeyiz. Malum Guterres bize uğradı, bizimle görüşmeyi yaptıktan sonra Moskova’ya geçti. Sayın Putin, Lavrov’la yaptığı görüşme olumlu geçtiği istikametinde, görüşmeden sonra beni tekrar aradı, görüşmelerin olumlu olduğu istikametinde bana bilgiler verdi.” dedi.

“PUTİN ESİR TAKASI İÇİN TEŞEKKÜR ETTİ”

Guterres’in ziyareti sonrası Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı görüşmeye de değinen Erdoğan şunları kaydetti:

“Dün de sayın Putin’le yaptığımız görüşmede aynı kanaati ifade etti. BM’nin devreye girmesinin gelecek açısından olumlu olduğu kanaatini o da serdetti.

Sayın Putin’in arama gerekçesi malum Rusların Amerika’daki bir vatandaşlarının orada esir alınması ve Amerika’nın da Moskova’da bir vatandaşlarının aynı şekilde esir alınması.

Her ikisinin takasıyla alakalı biz devreye girdi. Milli İstihbarat Teşkilatımızın devreye girmesiyle Ankara’da bu takas gerçekleştirdi.

Bunun için Sayın Putin teşekkürde bulundu. ‘Sizlerin attığı adımlara inanıyoruz, güveniyoruz. Son adımda bizim için çok olumlu gelişme oldu, bundan dolayı teşekkür için aradım. Bundan sonra sıkı temas halinde olalım, bu süreci olumlu şekilde neticelendirelim’ dedi.”

ÖZGÜR ÖZEL’E TAZMİNAT DAVASI

Osman Kavala’ya verilen ceza ve Özgür Özel’in adliye önündeki açıklamaları hatırlatılan Erdoğan şunları söyledi:

“Tabii bu zatın ifadeleri tamamıyla şu anda milletvekili olduğu için cezai bir durum belki olmayacak ama en azından manevi tazminat noktasındaki başındaki ağababası nasıl Man Adası olaylarından bedel ödediyse, aynı durum şimdi bunun için de avukatlarımız davalarını açıyorlar.

Bunlarla aynı şekilde hareket eden ağzı bozuk tipler kimse avukatlarımız davalarını açacaklar. Bunların içerisinde dokunulmazlığı olanlar var olmayanlar var. Olmayanlar için cezai davalar açılabilir. Avukatlarımız çalışmasını yapıyorlar.

Adı Özgür ama soyadı çok garip olan zatla ilgili olan şu anda avukatlarımız davaları açıp, Türkiye Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanına hakaret yapılabilir mi, yapılamaz mı? Demek ki ders almamış. Aynı şeyi, avukatlarımız davaları açacaklar.

AİHM’LİK İŞ KALMADI

Gezi kararının AİHM’e götürüleceği hatırlatılan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunlar uluslararası hukuku bilmiyorlar. Artık AİHM’lik iş kalmadı. Bitti o iş. Çünkü burada hüküm giydi. Hüküm giydiği için bu işin AİHM’le alakası yok. AİHM alacak, bakacak, hüküm giydi diyecek. Bu ağırlaştırılmış müebbettir.

Türk yargısının vermiş olduğu bu karara yerlisi yabancısı herkes saygı duymak mecburiyetinde. Başka ülkelerin hukuku var da bizim hukukumuz yok mu? Özellikle yerli Soros, Gezi olaylarının koordinatörlüğü sebebiyle devleti hiçe sayan, devletin kurumlarına saldıran, ki bunun bedelini ödeyecektir. Olay budur.”

ÖZGÜR ÖZEL NE DEMİŞTİ?

Gezi Parkı davası kararının ardından İstanbul Adliyesi önünde konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel çok sert açıklamalarda bulunmuştu. Özel açıklamasında
“Hukukun ve adaletin gereği yapılmadı. Tek adamın gönlü yapıldı. Buradan söz veriyoruz; bu kumpası kuranlardan hesabını teker teker soracağız. Birisi masum insanları, çevreci insanları, aydın insanları mahkum etmeye çalıştı. Onların üzerine kapanan mahkeme kapıları, cezaevi kapıları onları mahkum edemez. Gezi özgürdür, Kavala özgürdür. Tarih önünde Recep Tayyip Erdoğan hesap verecektir. And olsun, and olsun, and olsun.” ifadelerini kullanmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver