Erdoğan: “Türkiye, yurt dışında eğitim gören evlatlarını kendine çeken cazibe merkezi olmuştur”

Erdoğan

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye artık iyi eğitimli evlatlarının yurt dışına gittiği değil, yurt dışında eğitim gören evlatlarını kendine çeken cazibe merkezi olmuştur” dedi.  Erdoğan, “Kendini iyi yetiştirmiş bir gencimiz için ülkemizde çalışmak, yurt dışından çalışmaktan her bakımdan çok daha caziptir” görüşünü savundu.

Erdoğan e-İnsan tanıtım toplantısında konuştu. Erdoğan’ın konuşmasından başlıklar şöyle:

“Biz insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturuyla tüm çalışmaların başına insanı yerleştirmiş bir hükümetiz. Ülkemizi kazandırdığımız demokrasi ve kalkınma devrimlerinin gerisinde hep önce insan anlayışı vardır.

“Türkiye’nin kalkınmasını sadece yollarda, köprülerde, binalarda aramak eksik bir yaklaşımdır”

Türkiye’nin kalkınmasını sadece yollarda, köprülerde, binalarda aramak eksik bir yaklaşımdır. Asıl büyük kalkınma atılımını eğitimi ile öğretimi ile sosyal destekleri ile insan kaynağımızı geliştirmekte gösterdik. Ülkemizin geçmişte yaşadığı sıkıntıların da en önemli yansımaları insan kaynağı üzerinde çıkmıştı. Vesayet dediğimiz anlayış insanlarımızın çoğunluğunu sadece karar alma ve yönetim mekanizmalarından değil, temel hak ve özgürlüklerinden de mahrum bırakmanın adıdır. Milletimizin kahir ekseriyeti uzunca süre eğitim – öğretim hizmetine ulaşamayarak fırsat eşitliği, sağlık hizmetine ulaşamayarak yaşama hakkı, kaliteli hayat sürme, sosyal devlet güvencesine kavuşma, velhasıl insan olmanın gerektirdiği birçok kaynaktan faydalanamamıştır.  Bugün 81 vilayetimizdeki 85 milyon vatandaşımızın her biri eğitimden sağlığa, ulaşımdan spora belirli bir standardın üzerine hayata sahiptir. 

Çocuğunu okutmak isteyen için ana sınıfından üniversiteye kadar tüm eğitim – öğretim kanalları ücretsiz olarak sonuna kadar açıktır.

“Belediye başkanlığım döneminde İstanbul’da yanık için bir hastanede böyle bir bölüm yoktu”

Sağlık hizmetlerini gelişmiş ülkelerin bile çok üzerinde standartlarda veriyoruz. Şu anda hocalarımız çok çok başarılı operasyonlar gerçekleştiriyor. En son Bartın’daki Amasra olayında 41 şehidimiz var. 41 şehidimizin yanında bütün oradaki yaralılarımıza anında müdahale ile onları sağlıklarına kavuşturmak, 6 tane de ağır olan ki bir tanesi şuuru açıktı, diğer 5’inin durumu biraz sıkıntılı. Onlarla belediye başkanlığım döneminde İstanbul’da yanık için bir hastanede böyle bir bölüm yoktu. Bir tane söylediler, orayı gezdim. Maalesef paslı küvetler vardı. Ama biz şimdi bunları aştık. Bizim şehir hastanelerinde böyle sıkıntı yok. Çam Sakura Hastanemizde tedavi gören, yanık durumu ağır olan bu hastalarımız Türkiye’de bir numara olan profesörlerimiz tarafından tedavileri yapılıyor. Nereden nereye geldiğimizi  söyleme bakımından bunlar çok önemli.

Terörle mücadeleye geldiğimizde tüm alanlarda huzuru tesis ederek insanların gece gündüz güven içinde hayatlarını sürdürebilmelerini sağladık. Güneydoğu’da gece belli bir saatten sonra dışarı çıkmak mümkün değildi. Şimdi insanlarımız gece geç saatlere kadar kafelerde, restoranlarda geziyorlar. Bunlar durup dururken olmadı. Büyük bir azmin neticesinde bunu gerçekleştirdik.

“Göreve geldiğimizde Türkiye’de 26 havalimanımız vardı şimdi 58 havalimanına ulaştık”

Göreve geldiğimizde Türkiye’de 26 havalimanımız vardı şimdi 58 havalimanına ulaştık. Göreve gelirken Batı’da ne varsa Doğu’da da o olacak demiştim ve bunu başardık. Artık geri kalmış ülkeler silsilesi içinde değil, Türkiye de artık gelişmiş ülkeler içerisinde yerini aldı.

Türkiye dijitalleşme sürecinde 900’den fazla kurumunun 61 milyon kullanıcı sayısına ulaşan e-devlet kapısı uygulamasıyla  dünyada ilk sıralara yerleşmiştir. Her alanda cumhuriyet tarihinde yapılanların tamamını 5’e, 10’a katlayan benzer atılımları saymak  mümkündür.

Gelişen, büyüyen, modernleşen Türkiye’de diğer alanlar gibi özel sektörü, kamu kesimiyle çalışma hayatı da büyük değişime uğramıştır. Kamu personel rejiminin hükümetlerimiz döneminde değiştirmekte en çok zorlandığımız, halen de istediğimiz seviyeye getiremediğimiz alan olduğunu itiraf etmek isterim.

“Ülkemizde kamu insan kaynakları yönetiminde de modeldir, lokomotiftir”

Ülkemizde kamu insan kaynakları yönetiminde de modeldir, lokomotiftir. Yeni yönetim sistemimizi tasarlarken doğrudan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İnsan Kaynakları Ofisi kuralım dedik ve kurduk. Fırsat eşitliği, şeffaflık, hesap verilebilirlik, liyakat gibi değerleri esas alan insan kaynakları kültürü oluşturmanın peşindeyiz.

Yetenek yönetim modelinin inşasını hedefliyoruz. Millet Kütüphanesi dünyada müstesna olan kütüphanelerden birisidir. Biz ilmi ve bu tür projeleri tüm insanlığa has olarak değerlendiriyoruz. 

“Ülkemizdeki üniversite sayısını 81 ilimizin tamamına yayarak arttırırken bize gelen eleştiriler vardı”

Ülkemizdeki üniversite sayısını 81 ilimizin tamamına yayarak arttırırken bize gelen eleştiriler vardı. Şimdi kimsenin söyleyecek sözü kalmadı. Iğdır’dan oradaki bir gencimiz üniversiteye gidecekse ta İstanbul’a veya Ankara‘ya neden gelsin?

“Şu anda 208 tane üniversitemiz var”

Biz dedik hocalarımızı Iğdır’a gönderelim. Hocalarımız bu üniversitelere gelip orada ders veriyor. Biz ilmi tahsil etmek için artık hocalarımızı seferber ettik. Şu anda 208 tane üniversitemiz var. Bazı üniversitelerimizde boş kalan kontenjanlar da yapılan düzenlemeyle önemli ölçüde çözüldü. Bu sene öyle bir sorun kalmadı.

Üniversite sayısını artırma sebeplerinden biri geçmişte en büyük sıkıntı kaynağı olan yüksek öğretime ulaşabilirlik sorununu çözmekti.

“Üniversitelerimizi seçkinci bakış açısıyla belli zümrelerin eriştiği bir alan olmaktan çıkardık”

Üniversitelerimizi seçkinci bakış açısıyla belli zümrelerin eriştiği bir alan olmaktan çıkardık. Orta öğretimden mezun olan her öğrencimize yetecek üniversite kontenjanına sahibiz.  Tüm üniversitelerde faaliyete geçen kariyer merkezleri, gençlerimiz ile reel sektör arasında köprü görevi görüyor.

“Ulusal staj programı ile öğrencilerimizin yaşadığı sorunu çözüme kavuşturduk”

Ulusal staj programı ile öğrencilerimizin yaşadığı sorunu çözüme kavuşturduk. Yetenek havuzu, kurumların giderek daha çok rağbet gösterdiği önemli bir programımızdır. Bu sistemde herkesin referansı kendi kabiliyetidir. Programın OECD tarafından örnek olarak gösterilmesi doğru istikamette gidildiğinin göstergesidir.

“Türkiye artık iyi eğitimli evlatlarının kariyer için yurt dışına gittiği değil, yurt dışında eğitim gören evlatlarını kendine çeken cazibe merkezi olmuştur”

Türkiye artık iyi eğitimli evlatlarının kariyer için yurt dışına gittiği değil, yurt dışında eğitim gören evlatlarını kendine çeken cazibe merkezi olmuştur. Binlerce Türk vatandaşı istihdam etmek için çağrı açan yabancı şirketler mevcut. Kendini iyi yetiştirmiş bir gencimiz için ülkemizde çalışmak, yurt dışından çalışmaktan her bakımdan çok daha caziptir. Birilerinin yalan, yanlış üzerine kurulu karalama kampanyalarına lütfen hiç kimse aldırmasın. İstisnai uygulamayı genelleştirmeye kalkanlar aslında kendi kifayetsizliklerini örtmeye kalkıyorlar.