Erişim engeli kaldırılan Nadir Kitap “sehven” dedi, Yaman Akdeniz itiraz etti: “Sehven değil. Adalet Bakanlığı talep etmiş”

kitap sergisi küçükçekmece
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kitapçıların satış yaptığı online sahaf e-ticaret platformları Nadir Kitap ve Kitantik sitelerinin ‘yanlışlıkla‘ engellendiği iddia edildi ancak bu iddiaya itirazlar var… Nadir Kitap, bugün yeni bir açıklama yayınlayarak erişim engelinin “sehven” alındığını, daha sonra kaldırıldığını belirtti. Siber hukuk uzmanı Yaman Akdeniz ise, sitelerin Nadir Kitap’ın belirttiği gibi ‘yanlışlıkla’ engellenmediğini, Adalet Bakanlığı’nın talebiyle engellendiğini söyledi. Akdeniz, kararın ‘kişilik hakları ihlali’ olduğunu belirtti.

Nadir Kitap’ın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“Web sitemiz hakkında erişim engeli getiren ilgili mahkeme, kararın sehven alındığına hükmederek erişim engelinin kaldırılması kararı almıştır. Kitapsever dostlarımızla en kısa süre içerisinde yeniden bulaşacağımız müjdesini paylaşıyoruz.

Resmi bir kurumun yayınlamış olduğu bir kitabın satıştan kaldırılması yönünde alınan mahkeme kararı, ilgili ürün sayfalarına erişim engeli getirirken, sehven sitenin tümünü kapsayacak şekilde talep edilmiş ve uygulanmıştır. Yapılan girişimler sonucunda mahkeme, kararı tashih ederek site geneline uygulanan erişim yasağını kaldırmıştır. Kısa süre içinde tüm servis sağlayıcılar üzerinden erişim mümkün olacaktır.

16 yıldır hizmet verdiğimiz kitap dünyasındaki tüm okur, kitapçı ve sahaf dostlarımıza hizmet vermeye devam edecek olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Bu süreçte destek olan herkese teşekkürlerimizi sunarız.”

Nadir Kitap’la aynı şekilde erişim engeli getirilen kitantik.com hakkındaki karar da düzeltildi.

YAMAN AKDENİZ: KARAR YANLIŞLIKLA ALINMADI, ADALET BAKANLIĞI TALEP ETTİ

Siber hukuk uzmanı Yaman Akdeniz, sitelerin Nadir Kitap’ın belirttiği gibi ‘yanlışlıkla’ engellenmediğini, Adalet Bakanlığı’nın talebiyle engellendiğini söyledi. Akdeniz, kararın ‘kişilik hakları ihlali’ olduğunu belirtti.

Akdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Nadir Kitap, kararın ‘sehven alındığını’ ve kaldırılacağını belirtmiş. Engelin çabuk kalkması tabii ki iyi haber. Fakat, 1. Karar yanlışlıkla falan alınmamış 2. Adalet Bakanlığı websitesinin engellenmesini talep etmiş 3. Hakim de kabul etmiş 4. Hakimin zaten yetkisi yok!

7. Kararda ihlale sebep veren URL adresi yazmıyor, “http://nadirkitap.com ve http://kitantik.com internet siteleri” diye yazıyor. İddia ve talep telif hakları ihlali üzerinden, karar ise “kişilik hakları” ihlali. Başından sonuna hukuka aykırı karar. Buna da sehven denemez.”

 

 

Bu Yazıya Tepki Ver